Oskrnavljeni raj: rajsko ostrvo uništeno naftom

Mauricijus, ostrvska nacija smeštena u Indijskom okeanu, poznata je po svojim plažama, lagunama i grebenima…

Ova zemlja je pravi raj, koji je sada pogođen katastrofom, koja može izazvati neverovatne posledice ne samo njenim prirodnim lepotama, tirkiznim vodama i ugroženim vrstama, već i turizmu, koji je ionako paralisan usled pandemije korona virusa. MV Wakashio, japanska kompanija, unakazila je besprekorne vode Mauricijusa, tako što je iz njihovog broda procurela nafta i došla do koralnih grebena i bujnih obala. Brod se nasukao 25.jula, ali je malo toga urađeno po pitanju njegovog izbavljanja, sve dok nafta nije počela da curi ove nedelje. Vođe ove zemlje jako su zabrinute zbog uticaja koji će ovaj događaj imati na malenu ostrvsku naciju, pa su stoga proglasili stanje ekološke katastrofe, kada su saznali da pukotine u trupu broda rastu. Ultimativno, to može dovesti do pucanja čitavog broda.

To bi nanelo trajnu štetu, jer brod u sebi nosi skoro 4.000 tona goriva, a oko 1.000 tona se već rasulo po okeanu, nakon što se tanker nasukao na koralni greben. Premijer, Pravind Jugnaut je izjavio da se njegova vlada obratila Francuskoj za pomoć, govoreći da ova situacija predstavlja opasnost po državu i po 1.3 miliona ljudi koji se najvećim delom oslanjaju na turizam, koji je već pogođen pandemijom korona virusa.

Ovo je prva katastrofa ove vrste koja je pogodila Mauricijus, a da stvar bude još gora, oni nisu opremljeni da se izbore sa problemom ove prirode. Francuska ostrvska nacija Reunion će im pomoći vojnim transportom koji će doneti opremu za kontrolu zagađenosti, i mornaričkim brodom koji će doneti dodatne materijale. Preventivne mere se sada preduzimaju od strane vlade Mauricijusa, uključujući naređenje ribarima da sklone iz tog prostora, uz zabranu posete plažama i lagunama koja važi za sve ljude. Takođe, nekoliko škola u priobalnim delovima su zatvorene, a časovi će početi da se održavaju tek od iduće nedelje.