Najskuplji gradovi za život

Azijski gradovi dominiraju vrhom ove liste, koja je predstavljena pre samo nekoliko dana…

Ovaj izveštaj istražuje najskuplje i najjeftinije gradove, poredeći faktore poput plate i cena više od 150 predmeta, uključujući hleb, vino, cigarete i bezolovno gorivo.

Trošak života u svakom gradu rangiran je u poređenju sa Njujorkom, gde je Njujork dobio indeksni rezultat 100, a jedan dodatni poen predstavlja 1 % povećanja u ceni.

Azijski gradovi koji brzo napreduju poput Singapura, Hong Konga i Seula su krenuli prema vrhu ove liste tokom proteklih nekoliko godina, a ove godine oni zauzimaju pet gornjih mesta, iako evropski i američki gradovi domiraju ostatkom rangiranja.

15. Melburn – Australija

Drugi najnaseljeniji grad Australije popeo se za šest mesta u poređenju sa prošlom godinom, što nam govori da on deli iste trendove kao i azijski gradovi.

14. Sidnej – Australija

Poput Melburna, Sidnej se takođe popeo šest mesta prema vrhu. Ipak, rangiranje za oba grada je znatno niže u odnosu na istraživanje koje je rađeno pre pet godina, kada su oba ova grada bila u deset najskupljih.

13. Tel Aviv – Izrael

Smešten na mediteranskoj obali, Tel Aviv je finansijski i tehnološki centar Izraela. On se popeo za jedno mesto na listi, sa rezultatom od 99.

12. Oslo – Norveška

Kao i druge skandinavske prestonice, Oslo ima reputaciju skupoće. Zajedno sa Tel Avivom, on zauzima trinaesto mesto na ovoj listi.

11. Los Anđeles – SAD

Los Anđeles je takođe dobio rezultat 99 na indeksu, što znači da je malo manje skup u odnosu na Njujork. Takođe, cena života u ovom gradu je znatno opala u odnosu na prošlu godinu, kada je on zauzimao osmo mesto na listi.

10. Kopenhagen – Danska

Danska prestonica je pala sa prošlogodišnjeg osmog mesta i dobila indeks od 100, zajedno sa Njujorkom. U Danskoj, najviše novca ide na troškove prevoza i lične nege.

9. Njujork – SAD

Njujork je jedini severnoamerički predstavnik na ovoj listi, a prošle godine se nalazio na sedmom mestu ove liste. Ipak, zbog slabljenja dolara, ove godine zauzima dvanaestu poziciju.

8. Pariz – Francuska

Prestonica Francuske je zamalo dospela na top 10 listu najskupljih gradova, iako u izveštaju stoji da je život u Francuskoj sada dostupniji. Ove godine, Pariz je za samo 7 % skuplji od Njujorka, a prošle je bio 50 % skuplji.

7. Ženeva – Švajcarska

Parizu se na ovoj poziciji pridružuje Ženeva, koja je takođe dobila skor 107 na indeksu. Iako skupa, Ženeva je jeftinija od Ciriha. U odnosu na prošlu godinu kada je bila na četvrtom mestu liste, Ženeva je pala na deseto.

6. Seul – Južna Koreja

Prestonica Južne Koreje je jedan od najskupljih gradova kada se govori o namirnicama i hrani. Potrošačka korpa u Seulu je čak 50 % skuplja u odnosu na njujoršku, a na indeksu, ovaj grad je dobio rezultat 108.

5. Osaka – Japan

Ovogodišnji indeks je svedok vraćanja Osake u top 10 listu. Osaka je jedan od najnaseljenijih japanskih gradova, sa velikim ekonomskim značajem. Troškovi života u ovom gradu su za 9 % veći u odnosu na Njujork.

4. Tokio – Japan

Prestonica Japana je skočila ove godine, u poređenju sa prošlogodišnjom listom na kojoj je zauzela jedanaesto mesto. Sve do 2012.godine, Tokio je bio najskuplji grad sveta, a ove godine se nakon svog prethodnog pada oporavlja, zahvaljujući jačanju japanskog jena.

3. Cirih – Švajcarska

Sa skorom od 113, Cirih je sprečio dominaciju Azije na top 5 listi. Ovo je najskuplji evropski grad, mada u izveštaju stoji da su relativni troškovi malo pojeftinili u odnosu na prošlu godinu.

2. Hong Kong

Azijska teritorija ponovo se pojavljuje na drugoj poziciji liste, sa rezultatom od 114 bodova, kao i prošle godine. Cene nekretnina i života u Hong Kongu su i dalje neverovatno visoke.

1. Singapur

Ovaj grad-država našao se na vrhu liste po četvrti put za redom, sa rezultatom od 120. Iako je ovo najskuplje mesto za kupovinu i posedovanje vozila, u izveštaju stoji da je on na nivou svojih azijskih kolega kada se govori o ličnoj nezi i osnovnim namirnicama.

D.Ć.