Najbolje plaže Evrope

Italija. Španija. Portugalija. Francuska. Svaka od ovih zemalja nudi vam interesantne plaže, kakve na drugim mestima ne možete videti. Kao i uvek do sada, mi vam predstavljamo samo najbolje.

1. Chiaia di Luna, Ponza ostrvo, Italija

Jedna od najboljih italijanskh plaža, sakrivena na malenom ostrvu Ponza, je Chaia di Luna. Ovde, lokalni ribarski brodići smenjuju luksuzne jahte, i lokalno stanovništvo je brojnije od turista. Smeštena sa druge strane glavne luke, ova plaža u obliku polu meseca, uživa u tirkiznim talasima i glomaznim belim stenama. Jedini način da dođete do ovog malog raja je kroz antički rimski tunel. Nakon dugog dana provedenog na suncu, preporučujemo vam da odete na večeru u A Casa di Assunta restoran koji služi sveže morske specijalitete, kao i domaće deserte. Završite svoj dan uživanjem u koktelu na scenskoj terasi Grand Hotela Chiaia di Luna.

2. Spiaggia di Fegina, Monterosso al Mare, Italija

Uspavani gradovi na strmim stenama. Pastelne kuće. Ribolovački brodovi koji se lelujaju na vetru. Dobrodošli u Cinque Terre, set šest idiličnih sela smeštenih na južnoj obali Italije. Svako od ovih sela ima svoju vibraciju i ambijent, a Monterosso Al Mare je poznato po svojoj opuštenoj plaži. Masivni kamen izbija iz kristalno čiste vode i moćnih talasa, i okupira vam pažnju dok se vi izležavate u žuto-beloj ležaljci nadomak vode. Iza te scene, nalazi se promenada sa buticima i restoranima, gde se možete skloniti od sunca. Naše omiljeno mesto je Nuovo Bar Eden, koji ima terasu u hladovini i služi vrhunske raviole sa sosom od lešnika.

3. Praia Da Marinha, Algarve, Portugalija

Sa svojim mekanim peskom i kamenitim, zlatnim stenama, Praia Da Marinha je jedna od najlepših, slikovitih destinacija u Evropi. Ovo mesto je ispunjeno morskim zvezdama i šarenolikim morskim životom, što ga čini idealnim za ronjenje, dok njegove sakrivene lagune i pećine samo čekaju na vas da ih istražite. Nećemo vas kriviti ako želite samo da se opustite i uživate – preporučujemo vam da obavezno probate ulov dana koji služi jedini kiosk sa hranom na ovoj plaži. Nećete se pokajati.

4. Calanque D’En Vau, Kasis, Francuska

Šta još da kažemo, sem Azurna obala? Između Kasisa i Marseja nalazi se prostranstvo plaža, sa uvalama koje podsećaju na fjordove zbog belih krečnjačkih stena koje ih okružuj. Ako dođete ovde, nemojte očekivati iskre i glamur Kana – do zaklonjene plaže koja se ovde nalazi može se doći ili brodom ili peške. Na kraju dana, vratite se u Kasis i posetite Chez Gilbert, probajte tradicionalni bujabez ili bilo koji drugi specijalitet. Potom, nazdravite čašom suvog belog vina iz Chateau de Fontecreuse vinograda.

5. Navagio Beach, Zakintos, Grčka

Glavna atrakcija ovog mesta je zarđali nasukani brod, napušten pre nekoliko decenija. Kao da bele plaže i kobaltno Jonsko more nisu dovoljno dobro okruženje za fotografisanje, ovaj brod će vam pomoći da kreirate savšrenu fotku kojom ćete se hvaliti svojim prijateljima. Ako ste dovoljno smeli, napravite neku fotku iz ptičije perspektive, tako što ćete se popeti na vrh obližnje planine.

6. Palmizana, Sveti Klement, Hrvatska

Umesto popularnog Hvara, ako idete u Hrvatsku posetite malo ostrvo Sveti Klement gde nema motornog saobraćaja. Na severnom kraju ovog mesta videćete veliki broj vinograda, dok se na jugu nalaze netaknuti i idilični zalivi. Palmizana, rustično šik odmaralište sa svoje dve šarmantne šljunkovite plaže i baštama sa palmama, ruzmarinom i lavandom će vas opiti drugačijim mirisom vazduha, koji do sada sigurno niste osetili. Ako kojim slučajem na odmor odete sa voljenom osobom, posetite romantični Zori Restoran i obavezno obedujte napolju.

D.Ć.