Most koji ostavlja bez daha

Ukoliko do sada niste bili u prilici da posetite Vijetnam koji postaje top destinacija poslednjih godina, evo još jednog razloga za.

Ova južnoazijska zemlja obiluje prirodnim bogatstvima, prepuna je mineralnih izvora, dragog kamenja i plemenitih metala. U zemlji koja ima 54 različitih etničkih grupa, 90% čine Vijetnamci, a 10% ostale 53 grupe. Glavnu religiju čini budizam, a posle njega dolaze taoizam i konfučijanizam. Zastupljeni su i Islam i Hrišćanstvo, ali u znatno manjem obimu.

Istočnu obalu Vijetnama zapljuskuje Južno Kinesko more. Nedaleko od Vijetnama se nalazi kinesko tropsko ostrvo Hainan, poznato pod imenom “orijentalni Havaji”.

Vijetnamska kultura spada u drevne kulture, a bez teksta će vas ostaviti specifična arhitektura i raskošni običaji. Novi Zlatni most (Golden Bridge) koji se nalazi u blizini Da Nanga, četvrtog po veličini grada u Vijetnamu, zapanjuje posetioce koji u velikom broju dolaze da mu se izbliza dive.

Na nadmorskoj visini od 1400 m iznad Ba Na brežuljaka nalazi se most koji je za posetioce otvoren u junu ove godine i nudi spaktakularan pogled na okolnu prirodu. Pešačku stazu koja je izrađena u zlatnoj boji uokviruju ljubičaste hrizanteme samo dodatno naglašavajući odvažan i elegantan dizajn.

Ono što ovaj most čini spektakularnim, definitivno nisu hrizanteme, već dve gigantske ruke koje upravo izazivaju kod svih posetioca zadivljujući efekat.

Most je dizajnirala kompanija TA Landscape Architecture, i dok ruke koje drže most deluju da su isklesane od kamena, realna situacija je nešto drugačija. “Dizajnirali smo skelet obe ruke i prekrili ga čeličnim mrežama”, rekao je predstavnik kompanije. “Potom smo finiširali sve fiberglasom i dodali mu detalje. Konstrukcija celog mosta trajala je oko godinu dana”.

Izgradnja mosta koji može biti kandidat za titulu “najlepši na svetu” koštala je čak $2 milijarde, no imajući u vidu da će most dovesti približno oko 1,5 miliona turista u ovu oblast, veruje se da je ovo dobra investicija.

Inače Da Nang je najveći lučki grad Vijetnama i nalazi se na obali Južnokineskog mora. Vijetnam poslednjih godina doživljava pravi turistički bum, pa vam iz tog razloga preporučujemo da ga obavezno posetite i nikako ne zaobiđete posetu ovom čudesnom mostu.

N.V.T.

Izvor Bored Panda

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Putovanja