Maui - glamurozni buntovnik Havaja

Kada govorimo o havajskoj porodici, Maui je slavni rođak: opčinjavajuće lep, buntovnički, sa izobiljem glamura…

Ovo ostrvo privlači sve one koji su u potrazi za lekovitom energijom još od šezdesetih godina, a u poslednje vreme i veliki broj bogatih i slavnih osoba. Nije nikakvo čudo što je Maui tako popularna destinacija: on je vizija zelenila, gde palme bacaju svoju hladovinu na tirkizne vode, a ronjenje iznad grebena predstavlja životnu avanturu, u društvu kornjača i tropskih riba. Bilo da posmatrate zalazak sunca sa Halekala kratera ili plivate ispod vodopada, svako veče uživate u svežim morskim specijalitetima ili regionalnoj kuhinji, Maui je mesto gde se svako može odmoriti, pobeći od svih briga, opustiti i gde uvek imate nešto novo što možete istražiti.

Po svemu sudeći, Maui je sada u vrhuncu svoje slave jer uvek može ponuditi nešto novo i uzbudljivo, čak i onim putnicima koji mu se iznova vraćaju. Ako posetite Maui, možete uživati u pogledu na zalazak sunca neverovatnih boja sa katamarana na primer, dok krstarite među bujnim zelenim ostrvima. Posetite obavezno stenovite i bele peščane plaže, koje će vam se pokazati kao savršene za surfovanje i ronjenje.

Ovo ostrvo tokom cele godine ima sjajno vreme. Suva sezona traje od aprila do oktobra, dok kišna sezona traje od novembra do marta, sa dva do tri kišna dana nedeljno. Najbolje vreme za posetu Mauiju je na samom početku suve sezone, kada je vreme najpovoljnije, a broj turista poprilično mali.

Na Mauiju možete raditi toliko mnogo stvari, da je ponekad neverovatno teško odabrati favorit. Ako ne želite da nagurate što više aktivnosti tokom perioda posete, savetujemo vam da odaberete nekoliko stvari koje biste želeli da vidite i probate, i uživajte u njima. Put do Hane i luau su na primer neke od najpopularnijih aktivnosti Mauija – ipak, ako pokušate da obavite obe ove aktivnosti u jednom danu, pokajaćete se jer vam je za svaku od njih potrebno vreme.

Kao drugo najveće ostrvo na Havajima, Maui vam može ponuditi prava, autentična iskustva kojima ste se nadali. Za najbolje plaže, posetite Kapalua priobalnu stazu. Molokini krater nudi najbolje mesto za ronice, dok je Halekala krater, kao što smo već rekli, najbolje mesto za posmatranje izlaska i zalaska sunca.

Maui ima kulinarsku scenu koja nije ni nalik bilo kojoj drugoj. Ovde ćete moći da probate filipinske ukuse poput burgera na plaži ili suši i ribu koju pripremaju najbolji kuvari ostrva. Savetujemo vam da posetite neki od omiljenih restorana lokalnog stanovništva i neku od pekara koje će vas oduševiti sovjom ponudom.

Restorani na Mauiju uglavnom nude egzotične mešavine svetskih kuhinja, a kako imaju svoje sopstvene farme, plantaže šećera i svežu morsku ribu, tako da je kulinarska scena impresivna.

Ako se pitate gde da odsednete dok ste na Mauiju, u ponudi su vam privatni bungalovi sa neverovatnim pogledima na ocean, kao i luksuzna odmarališta sa bajkovitim i egzotičnim ambijentima. Takođe, dok ste na Mauiju možete uživati u najfinijim spa tretmanima odmah na plaži, a na raspolaganju su vam is vi sportovi na vodi.

Four Seasons Resort Maui nalazi se odmah na plaži, a kao hotel sa pet zvezdica, možemo sa lakoćom reći da je jedan od najboljih u ovom delu sveta.  Sa druge strane, Fairmont Kea Lani je odmartalište sa pogledom na planine i okean, koje vam daje priliku da istražite divljinu okeana.