Maldivi ponovo otvoreni za svetske putnike

U poslednja četiri meseca, putovanje u inostranstvo delovalo nam je kao neostvariva fantazija zahvaljujući globalnoj pandemiji...

Ipak, po svemu sudeći i karantin kog smo morali da se pridržavamo dolazi sa svetlom na kraju tunela, makar kada se radi o jednoj od naših omiljenih destinacija. Ako niste znali, Maldivi će biti ponovo otvoreni za turiste za nekoliko dana.

Tropska ostrvska država, koja se sastoji od gotovo 1.200 atola u Indijskom okeanu, po prirodi je osamljena i dobro prilagođena društvenoj distanci. Do danas, ona poseduje oko 150 atraktivnih letovališta rasutih po arhipelagu, od kojih većina zauzima cela privatna ostrva i zahteva minimalnu količinu ljudske interakcije.

S obzirom da se zabačena destinacija jako oslanja na turizam, sa nestrpljenjem se ponovo uključila u čitavu priču. Od 15.jula, međunarodni putnici će moći da borave samo u određenim odmaralištima ili na brodovima, ali će od 1.avgusta pansioni i hoteli na naseljenim ostrvima ponovo moći da se otvore.

Pa, gde tačno možete odsesti? Do kraja jula Ministarstvo turizma Maldiva očekuje da će ukupno 40 letovališta biti u funkciji. Prema spisku ministarstva, Four Seasons Resort u Landaa Giraavaru i Soneva Fushi već su poželeli dobrodošlicu svojim prvim gostima, dok će One & Only Reethi Rah i ostrvo Milaidhoo biti otvoreni 24. jula, odnosno 1. avgusta. Otprilike 50 preostalih letovališta planira da se otvori oko 1. oktobra, dok će ostali verovatno čekati do vrhunca sezone - od decembra do marta - kada tropsko vreme bude u najboljem redu.

Maldivi već nedeljama rade na ponovnom otvaranju i primenili su sve preporučene protokole o čistoći i higijeni kako bi se pobrinuli da njihovi gosti i lokalno stanovništvo budu savršeno bezbedni. Zemlja je takođe uložila napore da stvori resurse za lečenje Covid-19, kako prenosi Bloomberg.

Čini se da je ulazak na Maldive relativno jednostavan. Turisti nisu obavezni da plaćaju nikakve dodatne takse niti dokazuju da su bez virusa pre ulaska, navodi se u saopštenju korporacije Maldives Marketing & PR. Gosti bez simptoma Covid-19 neće biti podvrgnuti karantinskim merama po dolasku. Međutim, svaki gost koji pokaže simptome moraće da plati test. Kao što možete očekivati, onima koji su možda bili izloženi virusu savetuje se da ne putuju na Maldive.

Ukratko, ovo putovanje zahteva neko planiranje. Ali nakon što smo  više meseci proveli kod kuće, verujemo da će nam se to isplatiti...