Maldivi planiraju da vakcinišu sve turiste koji ih posete

Razmišljate o godišnjem odmoru, ali niste sigurni da li ćete moći da posetite svoju željenu destinaciju bez vakcinacije protiv Covid-19?

Ukoliko sanjarite o Maldivima, budite bez brige! Kako bi ispunili svoj cilj koji uključuje 1.5 miliona turista 2021.godine, ostrvska nacija implementira program vakcinacije posetilaca odmah po dolasku. Abdula Mausum, minister turizma, izjavio je da se nova incijativa naziva 3V – Visit, Vaccinate & Vacation. I dok je ovaj tropski raj otvoren za posetioce od jula 2020.godine, svi gosti predivnih ostrva morali su da donesu negativan rezultat PCR teksta ne stariji od 96 sati kada su dolazili uz potvrđeni buking hotela.

Iako za sada nemamo jasno određeni vremenski okvir kada će ostrvo početi sa vakcinacijom turista, minister je izjavio da taj proces neće započeti pre nego što svi rezidenti Maldiva ne budu vakcinisani. Za sada, oko 51.5 procenata populacije dobilo je barem jednu dozu vaccine, dok je 4.8 procenata revakcinisano, kako stoji u Rojtersovom globalnom trakeru vakcinacije. “Ne mislim da je nabavka vakcina problem na Maldivima – naša populacija je relativno mala”, izjavio je ministar, primećujući da su Kina, Indija i Covax program Svetske zdravstvene organizacije doprineli tome. “Kvota koju dobijamo od različitih organizacija i prijateljski nastrojenih zemalja takođe nam pomaže”, dodao je.

Inače, ovo nije jedini program Maldiva koji putnicima omogućava odmor u miru i spokoju, ali oni svakako jesu prva nacija koja je razvila ovakvu inicijativu. Prošlog meseca, Rosewood Baha Mar odmaralište izjavilo je da će njihovi gosti leteti privatnim avionom besplatno ukoliko se kojim slučajem tokom svog boravka zaraze korona virusom, dok su brojni operatori avionskih linija radili sa čarter kompanijama kako bi kreirali privatne odeljke za putnike, kako bi ih dodatno izolovali od potencijalnog inficiranja. Sa sve više destinacija koje otvaraju svoja vrata putnicima iz čitavog sveta, mislimo da je konačno bezbedno planirati svoj godišnji odmor.

Povezane teme