Malaga - a nije sladoled

Ako mislite da je Costa del Sol (Obala sunca) bez duše, očigledno niste bili u Malagi. Ispunjena istorijom i preplavljena mladalačkom energijom koja ponosno nosi višeslojnu prošlost, grad koji je svetu podario jednog Pikasa se u poslednjoj deceniji transformisao spektakularno.

Nove umetničke galerije, radikalno obnovljena oblast oko luke i novi umetnički okrug koji se zove Soho. Ne samo da Malagi ne fali energija nego će vas barska scena ovog grada preko noći dotući, a posledice insomnije lečićete danima dok će vas kulinarska scena mnogobrojnih restorana sa Mišelinovim zvezdama baciti na dijetu čim se vratite sa ovog putovanja.

Malaga se ponosi lepim ulicama, bujnim vrtovima i mnogobrojnim muzejima. Široke avenije, drvoredi visokih palmi uz more, ulice, jesu zaštitni znak Malage, koja je daleko više od običnog primorskog grada, jer je poznata kao mesto koje obiluje raznovrsnim gastronomskim specijalitetima, mada su mediteranska kuhinja i morski plodovi ono po čemu se ovaj španska primorski grad posebno ponosi. Riba spremljena na različite načine je ono što je zaštitni znak hrane u Malagi, a “peskaito frito” nešto je što nikako ne treba propustiti. To su komadi sitnije ribe, pržene na žaru, a koja se služi sa nekim od hladnih domaćih vina. Najčešće se može naći na plaži, gde ćete i imati prilike da vidite kako je spremaju.

Dok poseta Malagi nudi razne aktivnosti, ovde istražujemo stvari koje ne smete propustili prilikom sledeće posete.

Luka

Malaga se ponosi nekim od najfantastičnijih priobalnih scenografija u zemlji. Luka Malage se nalazi na samo nekoliko minuta od centra grada i impresionira posetioce kroz uspešnu adaptaciju u moderno okruženje. Mnogobrojne prodavnice i restorani su grupisani oko područja luke tako da ovde možete napraviti savršenu pauzu nakon šetnje niz luku kako biste gledali kako luksuzne jahte i brodovi uplovljavaju. Stopite se u opuštenoj atmosferi Malage i udišite svež okeanski vazduh dok pijuckate hladan napitak.

Alcazaba

Alcazaba je tvrđava izgrađena u XI veku. Smeštena je na brdu sa koga se pruža neverovatan pogled na okolinu, zbog čega je nekada bila dobro odbrambeno utvrđenje. Podignuta je na temeljima utvrđenja iz osmog veka, a zanimljiva je po tome što poseduje po dva do tri reda zidina. Unutar tvrđave nalazi se Nasridska palata, kao i vrtovi, dvorišta, fontana, i sve to u autentičnom maorskom stilu gradnje.

Dvorac Gibralfaro

El Castillo De Gibralfaro odnosno dvorac Gibralfaro je smešten na brdu iznad Alcazabe, i delom je povezan sa ovim utvrđenjem. Podignut je u X veku na mestu gde se nekada nalazio svetionik, po kome je i dobio ime. Proširen je u XIV veku, da bi nakon hrišćanskog osvajanja grada ubrzo bio napušten. Obnovljen je tek u XX veku, i danas je veoma lepo očuvan. Sa zidina dvorca se pruža predivan pogled na grad i pučinu.

Katedrala

Catedral de la Encarnación de Málaga, ili jednostavno Katedrala, je jedan od simbola Malage. Njena gradnja započela je u periodu između 1528, i 1782. u renesansnom stilu, mada sa mešavinom baroka i gotike. Zemljotres iz 1680. godine u većoj meri je oštetio katedralu, pa je ionako spora gradnja na kraju prekinuta. Drugi toranj nikada nije završen, pa je katedrala zbog toga dobila nadimak „Jednoruka“. Ona i danas stoji nedovršena, u većoj meri zbog toga što mnogi smatraju da bi u slučaju da bude izgrađena do kraja izgubila na svojoj atraktivnosti.

Rimski teatar

Rimski teatar je pronađen iskopavanjem 1951. godine. Podignut je u I veku, u vreme vladavine cara Oktavijana Avgusta, i bio je korišćen do III veka. Pozorište predstavlja tradicionalnu rimsku pozorišnu arhitekturu sa tipičnim postavljenim sedištima i velikim ulazom. Ostalo je u upotrebi sve do trećeg veka, dok nije bilo pretvoreno u izvor građevinskog materijala od strane arapskih osvajača. U vreme svoje izgradnje, Malaga je predstavljala jedan od najvažnijih gradova u regionu, a samo pozorište je istorijski podsetnik na rimsku imperiju.

Muzej Pabla Pikasa

Muzej Pabla Pikasa nalazi se u kući u kojoj je ovaj čuveni slikar živeo. U muzeju se nalazi oko 230 njegovih dela koji obuhvataju period od XIX veka pa sve do njegove smrti 1973. godine.

El Pedregaleho i plaže

Malaga ima mnogobrojne plaže, a svaka lokacija je lepša od prethodne. Jedno od najlepših mesta među njima je El Pedregalejo, udaljeno oko 30 minuta hoda od centra grada. Smatra se jednom od najatraktivnijih četvrti u gradu i nudi širok spektar odličnih restorana. Noćni život u Pedregalehu je posebno poznat zbog mnogobrojnih barova, a poseduje plažu koja je dugačka 1,2 km i idealno je mesto za opušteni dan i osvežavajuće kupanje u moru.

Najpopularnija plaža u Malagi je La Malagueta, peščana plaža smeštena u samom centru grada. Tu je i Playa de Las Acacias, takođe peščana plaža, kraj koje se nalazi lepo uređeno šetalište.

Grad je poznat i po izvanrednim vinima, koja spadaju u red najboljih u Evropi, a obožavali su ih Feničani, Grci, Rimljani i Maori. Malaga je grad odlične zabave, kulture i hrane. Ovo je zaista sjajna destinacija za nezaboravno uživanje, a sa mediteranskom suptropskom klimom i maksimalnom prosečnom temperaturom od 25,4 °C stepeni, velikim brojem sunčanih dana - divno ju je obići tokom čitave godine.

N.V.T.

Izvor Culture Trip