Magija prirode na delu - norveški fjordovi

Više slika

Više slika

Magija prirode veoma često svoja najlepša čuda otkriva samo onima koji su najhrabriji i najuporniji…

Upravo to je slučaj sa fjordovima Norveške, koji sami po sebi predstavljaju prava čuda prirode, jer su uzani, krivudavi i usecaju su duboko u kopno, a ponekada dostižu visinu i do 1000 metara. Osim u Norveškoj, oni se mogu videti i u brojnim drugim zemljama kao što su Čile i Rusija.

Svaki prirodni fjord je jedinstven i predivan na svoj način. Fjordovi Geirangerfjorden i Nærøyfjord koji su pod zaštitom Uneska su najvažnija obeležja Norveške, predstavljajući čudesnu lepotu po kojoj je ova zemlja naširoko poznata. Zapravo, u Norveškoj postoji muzej posvećen fjordovima u blizini Geirangerfjordea, a Nærøyfjord je najuži fjord ove zemlje. Dugačak je 17 kilometara, a širok samo 300 u svom najužem delu. Druge bitne karakteristike ovog fjorda su strme stene koje se izdižu i do 1.400 metara u visinu iznad Norveškog mora. Brojni vodopadi vidljivi su na ovim stenama, a tu je i nekoliko brzih reka koje teku kroz šume i glečerska jezera iznad njih. Zbog znatiželjnih turista i ljubitelja prirode postoje mnoge platforme za posmatranje poznatih norveških fjordova.

Pored Geirangerfjordena, Nordfjorden je najseverniji fjord u zapadnom delu zemlje. Dugačak je 110 kilometara, proteže se od Jostedalsbreen glečera pa sve do okeana i doseže do 565 metara ispod nivoa mora.

Jostedalsbreen je najveći glečer u Evropi. Zauzima površinu od 487 kvadratnih kilometara, mereći 600 metara u svom najdebljem delu i 60 kilometara dužine. U Nordfjorden regiji, “jezici” glečera spuštaju se tako nisko sa planina da ih možete dodirnuti. Ipak, ovo nije najinteresantniji prizor ove regije – tu je i Hornidalsvatnet, odnosno najdublje jezero Evrope sa dubinom od 514 metara.

Hardangerfjorden sa dužinom od 179 kilometara je treći najduži fjord sveta, a drugi po dužini u ovoj zemlji. Često ga nazivaju “Norveškom baštom”, a najbolje vreme za posetu je kada cvetaju brojni voćnjaci koji su u njegovoj blizini. Veličanstveni vodopadi teku niz Hardangerfjorden, uključujući i 145 metara visoki Vøringsfossen. Obližnji Nacionalni Park Folgefonna kreiran je kako bi se zaštitio glečer dugačak 207 metara. Još jedno interesantno mesto je najmanji zamak u Skandinaviji, koji je u 17.veku sagradio Baron Ludvig Rosenkrantz.

Fjord koji obara sve rekorde je Sognefjorden. Proteže se 204 kilometra i 1.308 metara ispod nivoa mora. To ga čini ne samo najvećim fjordom u Norveškoj, već i najdubljim u Evropi. Poznat je po svojoj tituli “Kralj Fjordova”.

Manji, ali ne manje spektakularni norveški fjordovi granaju se od Sognefjordena. O njima se može dosta reći, ali se teško može dočarati njihova prava vrednost koju uvidite kada ih ugledate.

Bilo bi pogrešno razmišljati o norveškim fjordovima, samo zbog njihove dužine i dubine. Ovi prirodni spomenici oduzeće vam dah svojom veličanstvenošću, neverovatnom kombinacijom jedinstvenosti i harmonije, prirodnom lepotom koja nije iskvarena napretkom civilizacije, čistom vodom neverovatnih boja i mnogim drugim elementima…

Luxury Experience