Kupite svoje privatno ostrvo na Maldivima

Ukoliko ste ikada želeli da posedujete svoje privatno ostrvo, znajte da je sada pravo vreme za tu investiciju…

Vlasti Maldiva planiraju da aukcijski prodaju pedesetogodišnje iznajmljivanje šesnaest svojih ostrva i grupa ostrva, raštrkanih po svojim atolima. Ipak, nemojte misliti da ćete moći da pretvorite svoje ostrvo u jedno ogromno privatno imanje – svi koji su zainteresovani za aukciju moraju pristati na izgradnju neke vrste odmarališta na zemlji koju dobiju.

To je zaista promišljen potez, koji za cilj ima pomaganje ovoj naciji da se oporavi nakon ozbiljnog udara pandemije na njihovu ekonomiju, koja se prvenstveno oslanja na turizam. Oni koji budu pobedili u aukciji, imaće trideset šest meseci na raspolaganju za početak izgradnje bilo kog projekta, a dobiće i dodatno ohrabrenje da se i sami presele  na Maldive. Ukoliko potrošite minimum 250.000 dolara na ovaj način, dobićete petogodišnju rezidentsku vizu, tako da ćete duže vreme moći da uživate u ovom raju na zemlji.

Moramo napomenuti da će nadmetanje biti procenjivano na osnovu brojnih aspekata, ne samo na osnovu ponuđenog novca, pa će u obzir biti uzete i stvari poput rodne ravnopravnosti potencijalnih zaposlenih i karbonskog otiska. Svako odmaralište mora biti naklonjeno svom okruženju, kako objašnjava Ali Šinan, direktor planiranja iz Ministarstva turizma: “Nijedna građevina ne sme biti viša od drveta, dok može zauzimati maksimalno trideset procenata dostupnog zemljišta”. Drveće se ne sme vaditi bez pisane dozvole državnih organa tokom gradnje, a ako se jedno izvadi, dva se umesto njega moraju posaditi. Infrastruktura mora biti kreirana na pet metara od linije vegetacije, kako bi se očuvalo postojeće okruženje.

Ukoliko želite da učestvujete u ovoj aukciji, imate vremena do šestog juna da pribavite sva neophodna dokumenta. Internaconalni nadmetači moraju platiti nepovratnu sumu u visini od 3.250 dolara kako bi se prijavili, a do desetog juna, moraju dati ponudu za željeni komad zemlje.

Svako ostrvo dolazi navedeno sa minimalnim brojem kreveta po odmaralištu, uz indikaciju da li je reklamacija zemljišta moguća. Ne postoji minimalna suma novca koja se mora ponuditi za bilo koje mesto, ali se već sada očekuje da će određeni lokaliteti privući veće sume.

Ukoliko propustite ovu priliku, znajte da će se ona ponovo otvoriti veoma brzo.