Korzika: raj na Mediteranu

Korzika je možda najpoznatija kao rodno mesto Napoleona Bonaparte, ali očaravajuće ostrvo postalo je raj za ljubitelje nautičkih sportova i turiste žedne sunca koji traže zabavu na plažama Mediterana.

Francuska teritorija od 1768. godine, Korzika se nalazi zapadno od Italije i severno od ostrva Sardinija (odvojeno prekrasnim arhipelagom Laveci), 90 kilometara od Toskane i 177 km od Francuske rivijere.

Kopno je nastalo intenzivnim vulkanskim erupcijama i to je planinsko ostrvo na Mediteranu, koje se ponekad naziva i „morska planina“. Turisti vole da dolaze na ovo netaknuto ostrvo spektakularnih pejzaža, a od nedavno (pre sankcija Rusiji) je sve veći broj ruskih milionera zaveden njegovim šarmom. Sa površinom od 8.680 kvadratnih kilometara i sa 302.000 stanovnika, Korzika se takmiči sa grčkim ostrvima ili Sent Bartom po najspektakularnijim, osamljenim plažama.

Posetioci će naći prirodne rezervate, divlji život i ugrožene vrste, srednjovekovna sela i upečatljivi grad na litici Bonifačo, među najpoželjnijim destinacijama. Poseban karakter ostrva i njegova divna kuhinja samo doprinose njegovoj popularnosti.

Letnji odmor na Korziki je veoma moderan za džet setere i poznate ličnosti, a nekolicina njih je kupila imanja na obali, uključujući glumce Žan Renoa i Kristijana Klavjea. Džoni Dep i Vanesa Paradi učinili su ostrvo svojim omiljenim mestom za odmor tokom svoje veze, dok su Šarlot Kaziragi i njena majka, princeza Karolina od Monaka, princ od Hanovera, Žan Tuitu i druge prestižne francuske porodice česti posetioci „ostrva lepote“.

Glumica i model Leticija Kasta nastavlja da posećuje rodno mesto svoje porodice u severnom delu ostrva, a mladenci Sviz Bitz i Ališa Kiz i Kejt Mos i Džejmi Hins, izabrali su Korziku kao savršeno mesto za medeni mesec.

Odabrani broj turista koji dolazi na obalu, čini to zbog prelepih plaža, krstarenja tokom zalaska sunca, ronjenja, pecanja i skijanja na vodi. Mnogi se upuštaju u unutrašnjost da bi se izgubili u srednjovekovnim selima okruženim netaknutim šumama, gde mogu da pešače kroz neravne pejzaže.

Postoji nekoliko luksuznih hotela raštrkanih po celom ostrvu. Domaine de Murtoli, Casadelmar ili Palazzu Serenu su dobar izbor. Internacionalni gurmani će se sigurno oduševiti u restoranu Casadelmar sa dve Michelin zvezdice, obaveznom gastronomskom doživljaju, kao i Le Pirate ili Le Bilboq.

Za ljubitelje umetnosti i kulture, Palais Fesch ima veličanstvenu kolekciju italijanskih slika, a Filharmonijski orkestar Korzike nudi divnu seriju koncerata u kojima ćete uživati tokom posete ovom prelepom mestu.