KATAR - najbogatija zemlja sveta

Više slika

Više slika

Samo u Kataru, najbogatijoj zemlji sveta, možete videti stadion sa erkondišnom, klizalište koje radi iako je temperatura paklenih 45 stepeni, kao i bazen za konje…

Ovde možete uživati u predivnoj muzici Bečkog filharmonijskog orkestra, filmskom festivalu Tribeca, a možete sresti Jelenu Janković ili poznatog fudbalera, Lea Mesija. Ova malena zemlja ne razlikuje se mnogo od okolnih zemalja na Arapskom poluostrvu, samo je toliko bogata da je u njoj apsolutno sve luksuzno i ekstravagantno. Ona svoje posetioce očarava i ostavlja bez daha, jer ona ne ide prema budućnosti već hrabro hrli u novi i bolji svet. Iako nema neku bogatu i slavnu istoriju i tradiciju, u Dohi, prestonici ovog emirata, mogu se videti najvredniji predmeti islamske umetnosti, jedna od najbogatijih kolekcija knjiga iz čitavog sveta kao i skupocene slike slavnih umetnika. Stanovnici ove male zemlje ogromnog bogatstva, nekada su živeli od ribarenja i eksploatacije bisera. Više ljudi živelo je na severu zemlje, bliže Bahreinu, do onog trenutka kada su pronađene neiscrpne rezerve nafte i gasa. Ovi stanovnici sada žive gde hoće i kako hoće, jer Katar ima dovoljno gasa da zagreje ceo Antarktik.

U šali se obično kaže da je Katranin koji ima "jednu kuću, jedan auto i jednu ženu" - siromašan čovek! Kada Kataranin odluči da izgradi kuću, dozvolu dobija za jedan dan, a polovinu novca koje je uložio država mu - vraća. Inače, u Kataru se ne plaća porez, što je i razlog zašto milion stranaca radi u ovoj zemlji. Katarski pasoš je praktično nemoguće dobiti, vlasnik zemlje ne može nikako biti stranac, ali, ipak postoji jedan način kako možete posedovati nekretninu u najbogatijoj zemlji sveta. Vlada ove zemlje gradi veštačka ostrva, na kojima stranci kupuju stanove munjevitom brzinom. Jedno od tih naselja je Perla, naselje u obliku školjke sa biserom u sredini, ispunjeno luksuznim tržnim centrima, modernim neboderima i basnoslovnim jahtama.

Najlepši pogled na "Perlu" pruža se iz hotela "Hajat" u kojem Katarani vole da provode vikende. Ovaj legendarni hotel ima najbolji spa centar, branč petkom popodne i plažu na kojoj bogataši "divljaju" skuterima. Branč petkom je glavni događaj nedelje u kojem uživaju porodice zajedno. U ovom hotelu najzanimljivi je ipak luksuzni spa centar sa zlatnim slavinama i odvojenim ulazima i tretmanima za muškarce i žene, u kojem postoje i odvojene prostorije za zaljubljene parove. U Kataru vlada kult lepote i sportskog načina života, pa čim ulicom prošeta "elegantno popunjen" muškarac, svi znaju da je iz neke od okolnih zemalja.

Pored ovog hotela nalazi se još jedna velika i popularna turistička atrakcija – šoping centar Velađo, koji predstavlja savršenu repliku Venecije. Pored Grand kanala nalaze se radnje najpoznatijih i najluksuznijih svetskih brendova, kao i poslastičarnice koje služe ekskluzivne slatkiše, a na samom kraju šetališta nalazi se klizalište. U toku je izgradnja i snežnog parka, kako bi imućni stanovnici ove zemlje imali priliku da uživaju u snežnim čarolijama, uprkos veoma visokim temperaturama.

Odlazak u Muzej Islamske umetnosti je jednostavno neizbežan ovde, jer je to mesto gde se možete diviti predivnim persijskim tapiserijama, turskim mozaicima i preciznim rezbarijama iz Damaska. U Dohi, kultura je veoma važan deo života, te tako stanovnici i posetioci imaju prilike da uživaju u jedinstvenim i ekskluzivnim kulturnim sadržajima.

Kada govorimo o gastronomiji, hrana u Kataru je odlična jer samo u Dohi rade najbolji kuvari sveta. Masline iz Tunisa, feta iz Grčke, losos iz Škotke i urme iz Vavilona samo su neke od preukusnih stvari koje ovde možete kupiti u svakom trenutku. Svaki obrok u Kataru je nalik na malo slavlje, jer se tokom njega uživa u svim blagodetima njihove kuhinje, u pratnji kvalitetnih i luksuznih vina. 

Pročitajte i naš tekst o najskupljem gradu na svetu - Singapuru.

Luxury Experience