Kako putovati bezbedno u pandemijskom svetu

Najgora godina u skorašnjoj istoriji putovanja konačno je iza nas, ali činjenica da na kalendaru vidimo drugi broj koji obeležava godinu, neće dovesti do nestanka pandemije…

Ipak, sa vakcinama koje polako pronalaze svoj put do ljudi iz čitavog sveta, i činjenice da smo daleko više upoznali sa merama prevencije koje su nam na raspolaganju, 2021.godina može utoliti našu žeđ za putovanjem, na najbolji mogući način.

Iz perspective putnika, ova godina će biti daleko bolja od 2020., koja je obeležena policijskim časovima, zatvaranjem granica u čitavom svetu i ukidanjem avio, autobuskog i svih drugih vrsta saobraćaja – veoma je mala verovatnoća da ćemo se ponovo vratiti na takvu situaciju. Ipak, bezbednosne mere i dalje postoje, pa ih jednostavno morate uzeti u obzir kada budete planirali svoj sledeći godišnji odmor. Ukoliko pratite naš spisak, vaše putovanje može proći daleko bolje.

Lična zaštitna oprema

Ako planirate bilo koje putovanje, do bilo koje destinacije u bliskoj budućnosti, morate poneti ličnu zaštitnu opremu, koja je obavezna na svim aerodromima, u avionima, vozovima, autobusima i drugim vidovima prevoza. Iako se bezbednosne mere možda ne primenjuju na nekoj lokaciji, trebalo bi da ih se pridržavate, zbog svoje sopstvene sigurnosti:

  • N95 zaštitne maske ili neke slične njima koje su dokazano efektivne barijere za virus
  • Sredstvo za dezinfekciju ruku
  • Zaštitne rukavice

Putno osiguranje

Iako će vas preventivne mere i držanje fizičke distance najverovatnije zaštititi od mogućeg zaražavanja, uvek postoji mogućnost da do njega dođe, uprkos svom vašem trudu. Putno osiguranje bi trebalo da bude obavezni deo svake vaše internacionalne avanture, jer će vam uštedeti mnogo novca i briga, ako do neke zdravstvene situacije dođe.

Pažljivo birajte destinacije

Umesto da jednostavno odete na prvo mesto koje vam padne na pamet, ove godine pažljivo odaberite lokaciju svog odmora. Uzmite u obzir sledeća pitanja:

  • Da li određena destinacija otvorena za posetioce
  • Da li je stopa inficiranja pod kontrolom
  • Da li je stopa smrtnosti niska
  • Da li postoji novi soj koronavirusa na toj lokaciji

Testirajte se pre svog putovanja

Sigurni smo da nećete putovati ukoliko imate neki od simptoma korona virusa, ali setite se da postoje i takozvani asimptomatski slučajevi – odnosno osoba može biti inficirana, a da toga nije ni svesna. Zarad sopstvene bezbednosti i bezbednosti drugih ljudi, testirajte se nekoliko dana pre svog putovanja. Tako ćete biti sigurni da nećete dodatno raširiti ovu zarazu koju čitav svet pokušava kontroliše, i uz to, sasvim sigurno ćete moći da uđete u većinu svetskih država.

Ovo je ujedno savršena godina za posetu egzotičnim i izolovanim lokacijama širom sveta – bićete u društvu manjeg broja turista, dok će vam takođe biti otvorene i dodatne opcije, poput istraživanja prirodnih okruženja, umesto posete noćnim klubovima.