Insajderski vodič za najluksuzniji odmor u Parizu

Više slika

Više slika

Nikada nam nije dosta priča o ovom romantičnom gradu. Šetnja kroz krivudave ulice Pariza, koji kao da nikada ne spava, će vas povesti na istorijsko putovanje kroz različita doba, od romanskog perioda do gotskog, srednjevekovnog pa sve do renesansnog i nazad do današnjeg, modernog Pariza kakav poznajemo.

Proći ćete kroz istoriju uživajući u umetnosti, hrani, modi i kulturi.

Pariz je simbol elegancije i stila i sigurno nećete ništa želeti da propustite, ali sa svim tim planovima u glavi, šta treba videti i posetiti, može vam biti teško da napravite prioritete. Hiljade knjiga ispisano je na temu razgledanja i atrakcija koje pruža „Grad svetlosti“, ali verujemo da će vam naš vodič pomoći da napravite najbolji mogući plan za mesta koje nikako ne želite da propustite da vidite u ovom gradu, bogate kulturne istorije, prefinjene arhitekture i fenomenalne hrane.

Arhitektura

Nikako ne smete propustiti: Eiffel Tower, Arc de Triomph, Champs-Elysees, Musee du Louvre, Notre Dame de Paris, Montmartrei Bazin de la Vilet.

Kako da otpočnete razgledanje

Prvi korak u planiranju vašeg vremena u Parizu jeste da kreirate sopstvenu To do listu stvari koje vama lično znače. To je, dakle, lista bazirana na osnovu vaših afiniteta, želja, sklonosti. Ako je moda ono što vas inspiriše, napravite listu butika koje biste obavezno da posetite. Ako su muzeji i istorijske znamenitosti na vrhu vaših prioriteta, onda krenite odatle sa mogućnošću da napravite kraće pauze u nekim proslavljenim restoranima ili kafićima koji se nalaze na vašoj maršuti. Ili, ako ste tip putnika koji želi da vidi mnogo toga u što kraćem periodu, možete unajmiti privatnog turističkog vodiča za dan, koji odlično poznaju teren i koji će vam ispričati najvažnije o istoriji grada, ali i dati savete koja su to najbolja mesta na kojima se služi izvrsna hrana, a onda dalje možete planirati ostatak svog putovanja koje će se bazirati na vrsti atrakcija koje vas lično najviše zanimaju.

Pariski kafei i centralna mesta

Predlažemo da obavezno posetite Cafe des 2 Moulins, Cafe Aouba kao i Le Deoux Magots - popularnu turističku destinaciju koja je bila stecište književnih umetnika kao što su: Ernest Hemingvej, Simone de Bovoar i Džejms Džojs.

Upoznavanje sa Parizom

Pariz je ekstremno veliki grad. S obzirom na to da je prestonica Francuske, to je i grad sa najvećom populacijom. Severni luk reke Sene prolazi kroz grad. Dva ostrva, Ile Saint-Louis i Ile de la Cite, čine najstariji deo grada, koji ne smete propustiti tokom vašeg razgledanja, jer se Notr-Dam katedrala nalazi na većem od ova dva ostrva (Ile -Saint-Louis).

Grad ima 16 arondismana (oblasti) i bukvalno u svakom ima nešto da se vidi, međutim treba da znate da se sve glavne znamenitosti nalaze u  1. , 2. , 7. , 8. , 9. , 17. i 18. arondismanu. Obavezno posetite Bazin de la Vilet, mesto koje je stecište svih kul Parižana, koji kada im vreme to dozvoljava, u večernjim satima na ovom mestu provode trenutke bezbrižno uživajući u flašama vina i piva.

Muzeji

Ako ste ljubitelji muzeja možete nabaviti dnevne ulaznice za obilazak ovih lokacija. Inače, nedelja je najbolji dan za posete pariskim muzejima. Mnogi restorani i radnje nedeljom su zatvoreni, pa je to idealna prilika za posetu muzejima bez dodatne gužve koja bi vas ometala. Za one koji vole da provode sate obilazeći muzeje, ove propusnice su idealne. One pružaju fleksibilnost u toku dana i omogućavaju vam da preskočite redove i dolazite i odlazite koliko želite! Plus, možete koristiti svoj muzejski pass i u gradskom prevozu. Posetite obavezno: Musee du Louvre, Musee d’Orsay, Arc de Triomphe i Notre Dame.

Šta poneti od garderobe za šetnju kroz Pariz?

Udobne cipele

Da dobro ste čuli. Cipele. Parižani, naročito Parižanke, preziru patike. Kao ikone stila, radije će se opredeliti za udoban par cipela, nego za patike. Ukoliko želite da se uklopite u stilsku sliku, svoje patike ostavite kod kuće i odaberite par udobnih mokasina koje će vam omogućiti da neumorno šetate. Takođe, Pariz, nije grad da “prošetate” svoje tek kupljene cipele, jer vam mogu napraviti žuljeve. Zato odaberite neke svoje već nošene, ali udobne.

Neutralna odeća

Parižani su  modni gurui. Svet se divi njihovoj modi već vekovima i priznajemo, odlazak u Pariz može biti frustrirajući. Ne želite da izgledate otrcano, želite da se uklopite, pa ipak treba da vam bude ugodno i prijatno. Najlakši način da se uklopite u francuski stil, jeste da nosite neutralnu i jednostavnu garderobu sa ponekim glamuroznim detaljem. Neophodno je naravno da imate i malo elegantiju odeću ako se uputite u neki fini restoran ili na modnu reviju. Muškarci mogu poneti neko klasično odelo, koje uvek dobro prolazi, a za žene nije ništa bolje od male crne haljine, koju mogu obući u raznim prilikama. Uostalom, ovu haljinu je i lansirala čuvena fransuska kreatorka Koko Šanel, pa je ovakva haljina neka vrsta dress koda za sve Parižanke.

Modni aksesoari

Koristeći prateće detalje, najlakše možete ”podići” svoju jednostavnu odevnu kombinaciju. Za muškarce: dobar sat, kaiš ili obuća mogu biti pravi izbor, dok žene svoj izgled mogu osvežiti pravim izborom ešarpe, nakita ili tašne. Ako pak ne posedujete ništa od toga, ne zaboravite da se nalazite na idealnom mestu za šoping, pa lako možete nabaviti neophodan modni aksesoar i poneti ga kao suvenir.

Vremenske prilike

Vreme u Parizu je prilično umereno i tokom letnjih meseci temperature su u proseku između 15 i 25 stepeni Celzijusa, ali mogu dostići i temperature do 32 stepena. Zimski meseci, od novembra do marta su generalno hladni i obično temperatura varira između 5 i 10 stepeni Celzijusa. Ako planirate posetu tokom zime obavezno ponesite topli kaput i šešir za vetrovite dane.

Pariz nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ukoliko do sada niste posetili ovaj grad, nadamo se da će vam naši mali saveti pomoći da se u njemu lakše snađete i lepo provedete.

Bon voyage!

Luxury Experience