Insajderski vodič kroz Madrid

Istorijski i moderan, kulturološki i živopisan, zaronjen u tradiciju, ali i savremeni dizajn, glavni grad Španije, Madrid, je blago koje čeka da bude pronađeno.

Madrid obiluje istorijskim mestima, muzejima, kafeima, pabovima, diskotekama, marketima na otvorenom, kao i izvanrednom ponudom suvenirnica i radnji.

Simbol Madrida je medved koji jede bobičasto voće sa drveta (madroño) i nalazi se na trgu Puerta del Sol. Put od Plaza de Espane do Plaza de Cibeles, ostaviće posetioce bez teksta budući da je tu skoncentrisana sva monumentalnost i impresivnost madridskih trgova, palata i arhitekture, ali u isto vreme i nove zgrade, prepune raznih prodavnica i ostalih zabavnih sadržaja.

Madrid je imao čak pet kraljevskih kapija na samom ulazu u grad. Danas je ostalo četiri, a najveća i najznačajnija je Puerta de Alcalá iz 1776. podignuta ispred ulaza u park Retiro, na putu za rodno mesto Migela de Servantesa, Alcalá de Henares. Ovo je prva kapija izgrađena u Evropi nakon pada Rimskog carstva, i to pre Trijumfalne kapije u Parizu i Brademburške u Berlinu.

Kako bismo vaše putovanje u Madrid učinili specijalnim i posebnim ovo je mali insajderski vodič, koja mesta je neophodno posetiti, kako biste se osećali kao lokalac.

MUZEJ PRADO

Kao glavni Nacionalni muzej umetnosti u Španiji, Museo del Prado ima neverovatnu kolekciju umetnosti i jedan je od najposećenijih muzeja na svetu. Ovde ćete moći da se divite originalima Goje, Rubensa, Mantenja, Karavađa, El Greka ili Rembranta. Ovo je nezaobilazno mesto za bilo kog ljubitelja umetnosti.

MUZEJ CERRALBO

Bivši "ne tako skroman" dom Markiza Ćeralboa, koji je proveo svoj život sakupljajući impresivnu kolekciju umetničkih dela, doniran je španskoj državi kako bi postala ono što je sada poznato kao Muzej Cerralbo. Nakon ulaska, posetioci otkrivaju čitav niz dragulja koji se kreću od umetnosti i arhitekture do starinskog nameštaja, fotografija i tapiserija…

MUZEJ THISSEN-BORNEMISZA

Muzej Tisen-Bornemisa obezbeđuje pristup neverovatnoj kolekciji kolekcionara Hajnriha Tisen-Bornemiza i njegove supruge Karmen. Eklektičan asortiman umetničkih dela uključuje holandske slike iz 16. veka i gotičke radove zajedno sa impresionističkom i modernom američkom umetnošću.
Zbirka muzeja Thyssen-Bornemisza obuhvata preko 800 slika, skulptura, rezbarija i tapiserija od najjednostavnijih Flemiševih radova, pa sve do dela moderne umetnosti. Ovde se nalaze dela sledećih umetnika – Pola Sezana, Pola Gogena, Fransiska Goje, Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Kandinskog, Rubensa, Tintoreta itd.

REAL ACADEMIA DE BELLAS ARTES DE SAN FERNANDO

Odlična alternativa za ljubitelje umetnosti koji su već posetili Prado ili samo vole mirnije muzeje, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando nudi lepu umetničku zbirku koja pokriva period između 15. i 20. veka. Pre nego što je postala muzej 1971. godine, ovu Akademiju likovnih umetnosti pohađali su umetnici kao što su Pablo Pikaso i Salvador Dali.

NACIONALNI MUZEJ I UMETNIČKI CENTAR KRALJICE SOFIJE

Centro de Arte Reina Sofía je muzej posvećen španskoj umetnosti 20. veka. Ovde se nalaze kolekcije Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Miroa. Ovde ćete videti i čuvenu Pikasovu Gerniku.

Ukoliko volite neobične muzeje, onda posetite muzej posvećen šunci (Museo de Jamón) i muzej robota (El museo del Robot).

Madrid ima neverovatno mnogo kafića, diskoteka i barova. Evo nekoliko nezaobilaznih mesta.

TOMA CAFÉ

Hip i kul, Toma Cafe izgleda kao da može da parira kafićima u Njujorku sa njegovim čudesnim dekorom koji uključuje bicikle i izložene zidove od cigala. Međutim, ovde je specijalna kafa glavna atrakcija i zvezda mesta. Mnogi lokalni stanovnici smatraju ovo mesto jednim od najboljih u Madridu kako bi dobili espresso ili najbolji café con leche, tako da obavezno posetite ovo mesto.

CAFÉ CENTRAL MADRID

Café Central Madrid nije nalik nijednom kafiću koji set sigurno videli do sada. Već 35 godina ovo ikonično mesto ima najbolje džez svirke, tako da je ujedno i najbolji jazz klub. Ovo je pravo mesto za ljubitelje dobrog zvuka.

LA BICICLETA CAFÉ

Na stranu slava biciklističkoj kulturi na kreativan i zabavan način, jer La Bicicleta Café radi nešto što ostali kafići generalno izbegavaju - ohrabruje ljude da u njihovom okruženje rade. Ovaj kafić pruža dobrodošlicu frilenserima i mnogim ljudima koji poslom nisu vezani za kancelariju, pa tako enterijer ovog mesta nudi velike sofe, fotelje, velike stolove, dosta utičnica, punjače, kao i besplatan wi-fi, fantastičnu kafu i dobar izbor hrane i raznih pića. Prijateljska atmosfera u kafeu, učiniće da se osećate kao kod kuće.

LOLINA VINTAGE CAFÉ

Lolina Vintage Café pozdravlja svoje mušterije u šarmantnom retro dekoru sa svetlim bojama i predmetima iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Kafić je otvoren ceo dan, tako da možete svratiti na doručak, ručak ili čak večeru. Meni uključuje sve - od neverovatne kafe do slatkih i slanih poslastica i koktela, kao i čaja i pića koji su doneti iz Kalifornije.

CAFÉ MANUELA

Ulaskom u kafe Manuela, klijenti otkrivaju tradicionalni, stara škola enterijer koji kombinuje ljubaznost i poznavanje atmosfere dobrodošlice. Vintidž dekoracija uključuje umetničke radove, art nouveau detalje i tradicionalne drvene stolice. Na meniju se nalaze kafa, kokteli, milkšejkovi i sladoled.

Da bi druženja sa prijateljima bilo još zanimljivije takođe je obezbeđen veliki izbor društvenih igara. U Madridu svakako vredi posetiti MÜR CAFÉ I FEDERAL CAFÉ.

DO DESIGN

Zakoračiti u Do Design radnju je kao hodanje kroz dobro dizajniran, prozračan stan. Unutrašnjost se sastoji od borovih podova, izloženih zidova od opeke, čudesnih detalja i biljaka smeštenih svuda u sjajnom prostoru. Čist dizajn koji je inspirisan Skandinavijom, takođe definiše proizvode koji se ovde prodaju uključuju bilo šta od nakita, aksesoara do kućnog dekora i posuđa.

LA CENTRAL

Smešten u renoviranoj kapeli koja datira iz 18. veka, La Central ima spoj šarmantnih arhitektonskih detalja. Barokni lukovi se pojavljuju uz ultra-moderan i minimalistički nameštaj, a dečiji odeljak ima obojeni tavan. Knjižara ima fantastičan izbor naslova, kao i popularni kafe i krovni restoran, kada poželite da napravite pauzu od kupovine.

MATADERO

Nekadašnja klanica u 20.veku, danas je Matadero kompletno transformisan u mesto mnogobrojnih kulturnih dešavanja. Ovde se odžavaju mnogobrojne izložbe, radionice. Program se konstantno menja, tako da sa sigurnošću možemo reći da ćete tokom poste ovog mesta naleteti na nešto uzbudljivo.

MERCADO DE SAN MIGUEL

Izgrađen davne 1916. godine Mercado de San Miguel je transformisan u najpopularniji otvoreni prehrambeni market u Madridu. Čelično staklena konstrukcija ovog marketa je pretrpela opsežna renoviranja i svoja vrata mnogim mušterijama ponovo otvorila 2009.godine. Od tada pa do danas nema tursite koji ne poseti ovaj veliki otvoreni market kako bi uživao u tapasima i mnogobrojnim kulinarskim delikatesima.

QUESERÍA CULTIVO

Quesería Cultivo nudi neverovatan asortiman sireva iz Španije, ali i iz zemalja kao što su Italija, Francuska ili Holandija. Unutrašnjost je raj za ljubitelje sireva, a osoblje je uvek spremno da vam pomogne. Trgovina takođe prodaje puter i vino, pa sve što vam treba je svež hleb za izlet negde na zelenim površinama čarobnog Madrida.

CASA SALVADOR

Otvoren 1941. godine, restoran Casa Salvador je tradicionalan i autentičan. Razmislite o kariranim stolnjacima, crno-belim fotografijama na zidovima i obilju rustičnog drveta. Pored vrhunske hrane, ovaj porodični restoran nudi i toplu atmosferu i uslugu za osećaj kao kod kuće.

TABERNA LAREDO

Smešten u četvrti Retiro, Laredo je sjajan izbor ako želite da uživate u izvornoj španskoj hrani u prijateljskoj atmosferi. Kao i mnogi drugi španski restorani, ovde možete naručiti izvanredne tapase u prizemlju restorana ili se uputiti do prvog sprata za potpun obrok uz bocu savršenog vina. Preporuka je da posetite restorane ARZÁBAL, EL PESCADOR, SALA DE DESPIECE, SACHA, CASA PACO.

Madrid je neponovljiv grad u svakom smislu. U centru Madrida se nalazi ulica Gran Vía, poznata i pod imenima “Great way” i španski Brodvej. Ulica je ispunjena luksuznim prodavnicama, barovima, kazinima, poznatim hotelima, juvelirnicama od kojih najstarija datira iz 1952. godine. Park Retiro je jedan od najvećih i najomiljenih parkova Madrida. Nekada je pripadao kraljevskoj porodici, ali je već više od 100 godina javna površina u kojoj se uživa u piknicima svakim danom, a naročito vikendom. U parku se nalazi jezero, veliki broj skulptura i drugih znamenitih građevina je smešteno upravo ovde.

Madrid vaš neće oboriti s nogu na prvi pogled kao Barselona, ali nakon što u ovom gradu provedete izvesno vreme, poželećete da tamo i ostanete.

N.V.T.

Izvor Gessato