Industrijski gigant modernog duha

Kao grad viktorijanske arhitekture i modernog stava 21.veka, Glazgov gostima nudi izuzetnu mešavinu istorije, kulture i tradicije uz mnogobrojne inovatnivne restorane i kafee.

Predstavljen u mnogim filmskim ostvarenjima, Glazgov je često ilustrovan slikom tmurnog industrijskog grada. Ostavljajući takvu sliku daleko iza sebe, Glazgov je usvojio jedan precizno jasan stil razvoja, kao finansijski centar i značajno turističko mesto sa izraženom kreativnom industrijom i bogatom ponudom sadržaja.

Šetajući centralnom gradskom zonom koja je većim delom otvorena isključivo za pešake, posetioci prvo što zapaze su široki bulevari ukrašeni sa više od 200 godina starim vilama viktorijanske ere. Panoramu grada krasi nekoliko upečatljivih kula i zvonika crkava u neo-gotskom stilu, po kojima se posetioci lako mogu orijentisati.

Gradska kuća iz 1888. godine, sedište skupštine grada Glazgova, impresivan je primer palate u renesansnom stilu. Posetioci se uz pomoć vodiča mogu upoznati sa detaljima raskošno dekorisane unutrašnjosti Gradske kuće, a mogu videti i centralnu svečanu debatnu salu, mermerna stepeništa i impozantnu balsku dvoranu. Uticaj koji je na arhitekturu grada imao poznati dizajner Čarls Reni Mekintoš (1868-1928), može se primetiti po jedinstvenim metalno dekorisanim fasadama, dok je najpoznatije izvođenje ovog autora zgrada Fakulteta umetnosti u Glazgovu, jednog od najprestižnijih fakulteta u Velikoj Britaniji.

Glazgov je grad koji je ponosan na svoju bogatu istoriju i kulturu, što dokazuje činjenica da su muzeji otvoreni za posetioce i nude raznovrstan sadržaj za svačiji ukus. Muzej Riversajd je jedan od novijih i nosi priznanje Evropskog muzeja godine za 2013. Sa usmerenjem na teme transporta, muzej prikazuje više od 3,000 predmeta od skejt-borda do prvih automobila, lokomotiva i autobusa. U muzeju se može videti replika dela jedne kamene ulice, kakve su bile u Glazgovu pre 1900. godine, kao i posebni modeli brodova namenjenih isključivo plovidbi rekom Klajd.

Ključni deo kulture Glazgova je derbi u fudbalu, rivalstvo dugo više od jednog veka između dva najveća tima u zemlji, Seltika i Rendžersa. Kroz specijalni Seltik paket, gledaocima je obezbeđen savršen užitak u najboljem fudbalu i sjajna mesta za posmatranje utakmice uz luksuzni ručak.

Sa porastom popularnosti Glazgova među domaćim i inostranim posetiocima, grad dobija veoma bogatu ponudu elegantnih hotela. Hotel du Vin, starog viktorijanskog stila u bojama meda, nalazi se u mirnom zapadnom delu grada. Sastoji se od pet ekstravagantnih vila 19. veka koje su međusobno povezane, nudeći gostima samu definiciju elegancije.

Kombinacija snažnog prekookeanskog uticaja i bogate ponude domaćih proizvoda, čine Glazgov mestom izuzetno kvalitetne restoranske ponude za sve ukuse. Nedaleko od istorijski veoma značajnog Grand Central hotela, restoran Tempus svojim gostima priređuje savršen večernji užitak. Dekorisan na način tradicionalne ostrvske elegancije, zidove restorana krase murali sa motivima čuvenih vozova koji su nekada bili osnovna životna vena čitavog grada. U tiganju spremljene školjke sa sočivom, teletina u izuzetno ukusnom kremastom sosu su neka od jela za početak, dok je pačetina sa zeljem, krompirom i divljim pečurkama uz crveno vino, specijalitet za kraj koji se ne propušta.

Ukoliko muzeji, galerije, sportski događaji i najbolja kuhinja nisu dovoljni za nezaboravno iskustvo, treba istaći da se Glazgov izdvaja i kao najveći robni centar u Velikoj Britaniji, odmah posle Londona. Tržni centri i prodavnice najpoznatinijih svetskih brendova, grupisani su u delu grada popularno nazvanim „stilska milja“, dok pred ljubiteljima prirode stoji više od 90 otvorenih parkova i vrtova.

N.S.