Idemo na ronjenje oko Molokini kratera

Mali ostrvski raj nalazi se na Havajima, blizu Mauija. Ovo je Molokini, svetski poznata turistička destinacija, sa kristalno plavom vodom i retkim vrstama riba i korala. 260 različitih vrsta riba i 38 vrsta korala se nalazi upravo ovde.

Iako je ovo ostrvo nenaseljeno, spada u jednu od 10 najpopularnijih svetskih turističkih destinacija za ronjenje sa opremom ili bez nje.

Lov na divlje ptice i prikupljanje jaja i perja retkih ptica toliko je ovde bio učestao što je navelo vlasti da preduzmu stroge mere zaštite i zabrane čudnovato lepe prirode. Jedini posetioci su ornitolozi, botaničari i tek poneki fotograf kako bi se ostrvo u obliku polumeseca sačuvalo.

Molokini je jedno od retkih morskih vulkanskih kratera na svetu i spada u nautičko-morsko svetilište Havaja. Naučnici veruju da je Molokini krater formiran pre oko 150.000 godina.

Molokini se izdiže iznad površine okeana oko 91 metar dok mu se najviši vrh nalazi na oko 50 m nadmorske visine, dok je polovina kratera skrivena pod vodom.

Ronioci iz čitavog sveta dolaze ovde kako bi doživeli i upoznali neverovatan podvodni  svet i odličnu vidljivost.

Ostrvo Molokini proglašeno je podvodnim rezervatom 1977. godine. Od tada, uz povećanu brigu i interesovanje za očuvanje havajskih grebena, država Havaji u partnerstvu sa Univerzitetom Havaja nadgleda kvalitet vode i pokrivenost korala kod Molokinija.

Krater u obliku polumeseca pruža zaštitu od talasa i morskih struja, čineći ovu oblast idealnom za sve zaljubljenike podvodnog života. 

Putnički brodovi moraju se vezati, umesto da bace sidro da bi se ukotvili kraj grebena. Ribe i morske životinje zabranjeno je hraniti i uznemiravati. Krater Molokini ima naziv Morska ptica, jer prema verovanju,  Aloha duh cveta na njemu.

Vaša Molokini avantura je nešto što ćete zapamtiti za ceo život. Od plitkih mirnih voda, raznovrsnog morskog života i prekrasnog koralnog grebena, ronjenje kraj grebena je čista fantazija.

Podvodni svet ostrva skriva, hobotnice, barakude, velike raže, kornjače, kao i ribu žuti tang (Zebrasoma flavescnes) koji je vrsta ribe iz porodice Acanthuridae koja naseljava slane vode oko ovog ostrva. Jedna je od najpopularnijih akvarijumskih riba, od kojih su sve uzete iz divljine, zato što nije moguće uzgajati ih komercijalno. Takođe, stanovnik ovih voda su i  ribe Maurski idol, riba truba, riba leptir i mnoge druge ribe čije će vas boje ostaviti bez daha.

Retka poslastica za sve ljude željne avantura je posmatranje kako se hrane kit ajkule planktonima. Kit ajkule (aka vegetarijanci) ne predstavljaju opasnost za ljude. Ove morske nemani mogu dostići veličinu i do  skoro 13 metara, a susret sa ovim veličanstvenim stvorenjima koje ćete posmatrati sa broda je iskustvo koje se ne zaboravlja.

Ukoliko ste pasionirani ljubitelj morski dubina, pravac Havaji!

N.V.T.

Izvor Pride of Maui

Foto Molocini Crater