Hong Kong i Makao – duh savremene Kine

Hong Kong i Makao su dragulji Azije, gradovi posebnih urbanističkih rešenja i mesta gde se na izuzetan način mešaju moderni neboderi sa tradicijom večne Kine.

Hong Kong može biti veoma zanimljivo mesto za svakoga ko nije imao priliku da oseti savremenu energiju Azije. Centar grada je podeljen na oblasti Kovlun distrikt koji se nalazi na kineskoj strani i ostrvski, Centralni distrikt. Grad je sačinjen od niza ostrva koja su ispunjena turističkim lokacijama i luksuznim rezidencijama. Sigurno među prvim mestima koje vredi posetiti je impozantna luka Viktorija i neboderi koji je okružuju.

Izuzetni pogledi na luku pružaju se sa Izložbenog centra koji se nalazi na kineskoj strani grada ili sa Avenije zvezda u Centralnom distriktu. Slika je potpuna ukoliko je dan sunčan i bez oblaka, što je prilična retkost u Hong Kongu. Ukoliko se posetiocima posreći jedan takav dan, pravo mesto za pogled na grad je The Peak, vrh planine visoke 550 metara koja se nalazi na zapadnoj strani ostrva. Pogled se pruža u svim pravcima, dok je jedinstven doživljaj grad posmatran sa ove tačke u toku noćnih sati.

Centalni distrikt, kao i kineska strana grada mogu se pohvaliti izuzetnim izborom luksuznih hotela, poput The Upper House hotela na ostrvskom delu i Peninsula Hong Kong hotela u blizini Kovlun parka.

Udaljen od Hong Konga sat vremena vožnje Turbojet trajektom, nalazi se Makao – kineski Las Vegas. Nekada centar britanske kolonijalne uprave i velika trgovačka luka, danas je grad posvećen u potpunosti igrama i zabavi. Delovi grada su podeljeni tematski, tako se u Taipai distriktu mogu naći šoping zone i hoteli u stilu zamkova, dok se odmah pored nastavljaju kanali u venecijanskom stilu, u Venetian gradskom distriktu. Turu kroz Makao je najbolje završiti posetom istorijskom delu grada, dok se za avanturiste svakako preporučuje skok podobranom sa Makao Tower nebodera.

N.S.

Luxury Experience