Grčko ostrvo za koje možda niste čuli

Više slika

Više slika

Tinos je ostrvo koje pripada arhipelagu Kiklada i nalazi se na njihovoj severnoj strani.

Idealno je za opuštajuće porodične odmore budući da poseduje mirne peščane plaže i fantastične smeštajne kapacitete. Tradicionalna sela smeštena su u središtu samog ostrva i poseduju živopisnu arhitekturu, a najpoznatije je Pirgos sa dugom tradicijom pravljenja mermernih skulptura.

Odavde su potekli čuveni vajari i skulptori Gizis, Litras, Kalepas, Filipotis i Sokos… Prema legendi, poznati skulptor drevnih vremena, Fidija, preneo je tajne svoje umetnosti lokalnom stanovništvu. Njihovo divno zanatstvo preslikano je na kapele, fontane, lukove…

Kuće su, kao i na ostalim ostrvima Kiklada, bele sa plavim prozorima i vratima, a najlepša sela koja morate posetiti su: Agapi, Arnados, Volaks, Kaloni, Komi kao i Pirgos naravno. Možda će vas ostrvo podsetiti na Mikonos, budući da i Tinos ima svog zaštitnika pelikana koji presreće turiste i vetrenjače.

Na stranu miran odmor i fantastična kulinarska scena ostrva, Tinos je poznat i po crkvi Panagije (Bogorodice) koja kako se veruje poseduje čudotvornu ikonu unutar crkve koju svake godine posećuje hiljade hodočasnika naročito 15. avgusta, kada je praznik Device Marije.

Ovo ostrvo ima svojih draži i toliko je lepo da je grčki filozof Kornelijus Kastorijadis Tinos nazvao “handmade” ostrvom budući da su mnogobrojni skulptori mermera, načinili umetnost od svake kapije, fontane ili vrata. Čak su i table za iznajmljivanje kuća ili natpisi “na prodaju” izrađeni od mermera.

Plaže ostrva su neopisivo lepe i neke od najpoznatijih su Agija Thalasa, Agija Kirjaki, Agios Romanos, Agios Petros…

Šta probati na Tinosu

Glavni protagonisti ostrva su domaći sirevi koji se ovde proizvode od strane lokalnog stanovništva pa su najpoznatiji organski proizvođači San Lorenzo kao i sir koji proizvodi meštanka Angela Rugeri u selu Steni, koji ima specifičan miris i ukus budući da sazreva u bundevi. Za tipičan grčki mezetluk posetite (Mirtilo) Μύρτιλο, za doručak i jedinstvenu kuhinju Kiklada posetite (Maratija) Μαραθιά, dok osvežavajuće koktele možete konzumirati u Dough & Shaker u Pirgosu. Naravno, ostrvo obiluje svežom ribom, morskim plodovima, pa će boravak ovde biti raj za vaša nepca. Ovde se godišnje održava i Tinos gastronomski festival, a ostrvo je poznato po cenjenoj kulinarskoj sceni. 

Gde odsesti

Ukoliko tragate za tišinom a volite lksuy, onda su za svaku preporuku apartmani White Tinos Luxury Suites u mestu Steni, a ukoliko želite da odsednete u tradicionalnoj ostrvskoj kući s pogledom na more onda je dobar izbor (Voreades) Βορεάδες koji se nalazi u mestu Hora. Tinos je mesto za one putnike koji tragaju za mirnim odmorom u gotovo svetom i devičanskom okruženju.

Do ostrva se stiže brodom iz luke Pirej za oko 4 i po sata vožnje trajektom.

Luxury Experience