Omiljeni gradovi milijardera

Više slika

Više slika

Svet milijardera je fascinantan, a njihovi izbori u pogledu stanovanja i investiranja često postavljaju trendove u globalnom bogatstvu i luksuzu.

Gradovi kao što su Njujork, Hong Kong, Moskva, Peking i London ne samo da su finansijska i kulturna srca svojih zemalja, već su i omiljena odredišta za najbogatije ljude planete. Ovi gradovi kombinuju visoke prosečne vrednosti pojedinaca, ekskluzivni sektor nekretnina, istorijsko i kulturno nasleđe, te pružaju jedinstvenu kombinaciju luksuza, moći i prestiža. U ovom tekstu istražujemo zašto su baš ovi gradovi postali magnet za milijardere širom sveta, analizirajući njihovu privlačnost kroz prizmu ekonomije, kulture, infrastrukture i jedinstvenog životnog stila koji nude.

1) Njujork

Sa vodećim finansijskim centrima poput Vol strita, Njujork privlači finansijske mogule i tajkune više nego bilo koji drugi grad na svetu. 79 milijardera koji ukupno poseduju 364 milijarde dolara živi u ovom gradu. U Velikoj Jabuci žive i 3 najbogatija čoveka sa spiska 10 najbogatijih ljudi na svetu. U pitanju su industijalci Čarls i Dejvid Koh, a svaki je težak 44,6 milijardi,  kao i bivši njujorški gradonačelnik i mogul, Majkl Blumberg koji poseduje 49,8 milijardi dolara.

2) Hong Kong

Drugi na listi je Hong Kong, koji poseduje ukupno 68 milijardera koji ukupno imaju 261,3 milijarde dolara. Hong Kong ima više Rolls Royce automobila po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na svetu i dom je najznačajnijim biznismenima Azije - ovde živi poslovni magnat Sir Li Ka-šing koji je drugi najbogatiji čovek Azije, čije se bogatstvo procenjuje na 32,8 milijardi dolara, kao i kralj nekretnina Li Šau–ki koji je težak 25,1 milijardu, a je drugi je najbogatiji čovek u Hong Kongu.

3) Moskva

Finansijski centar i glavni grad Rusije, Moskva, je treći grad po broju milijardera na svetu. Njih ukupno 60 čije se bogatstvo procenjuje na 217,6 milijardi dolara živi u ovom gradu. Najbogatiji čovek Rusije, mogul gasa i petrohemije Leonid Mikelson živi u Moskvi, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 16,5 milijardi dolara. Drugi po redu je Mikail Fridman koji ga prati u stopu sa cifrom od 15,6 milijardi. Deluje slično, ali prethodnik je “teži” za celu milijardu dolara.

4) Peking

Peking je jedan od starijih gradova sveta, a u njemu živi i uživa ukupno 51 milijarder čije je ukupno bogatstvo 149,9 milijardi dolara. Najbogatiji čovek Kine, Vang Jianlin koji ima 30 milijardi, kao i Džek Ma sa 28,3 milijarde, žive u Pekingu. Obojica su veliki investitori u američkoj industriji zabave. Tako je Vang nedavno uložio 3,5 milijardi dolara u američke poslove.

5) London

Sa reputacijom jednog od najglamuroznijih gradova sveta, London je meka za bogataše. Grad ukupno broji 48 milijardera koji zajedno imaju 187,7 milijardi dolara. Ovde živi američki biznismen Len Blavatnik sa svojih 14,7 milijardi dolara, kao i biznismeni koji vode poreklo iz Indije, Šri i Gopi Hidnuja koji su teški 19, 9 milijardi dolara.

Dakle ukoliko želite da upoznate nekog milijardera, pravac ovi gradovi!

Luxury Experience