Evropske prestonice ponovo podsećaju na Grad Duhova

Briž je predivni srednjevekovni grad, koji je skoro pa netaknut vremenom…

Ukoliko volite džez, ovde ćete definitivno uživati. Ukoliko uživate u čokoladicama i pivu, ovde ćete se osećati kao u raju. Ali ipak, uprkos svim svojim prednostima, Briž trenutno predstavlja ne tako lepu sliku evropskog turizma. Iako je jul mesec trebalo da donese poboljšanje u turističkom sektoru koji je pod uticajem korona virusa, brojke ponovo padaju. Covid-19 je praktično eliminisao turizam u čitavoj Evropi, a po svemu sudeći, od ovog virusa se nećemo skoro oprostiti.

Sva glavna mesta Briža, poput gotičke gradske većnice u glavnom trgu, gradski muzeji i crvke, usamljeni su u samom srcu jednog od najslikovitijih gradova evropskog kontinenta. Radnici se svakodnevno pripremaju da pozdrave turiste i ponude im maštovite suvenire, ali poseta uglavnom izostaje. Hotelske sobe su prazne, osim onih u kojima je praznina ispunjena prisustvom osoblja.

Restorani su okarakterisani praznim stolovima i stolicama, dok istorijski centar grada deluje sasvim napušteno u odnosu na inače. Otvoreni turistički autobusi više ne rade, dok su kočije i sedla na konjima konstantno prazni. Ipak, moramo priznati da se svim srcem nadamo da će se situacija sa pandemijom uskoro razrešiti, te da ćemo ponovo šetati stazama od kaldrme i voziti se kanalima koji povezuju fotogenične trgove i pijace ovog grada.

Uživanje u visokim tornjevima, istorijskim crkvama i starinskim kućama će nam uskoro ponovo biti na dohvat ruke, baš kao i njegov specijalni šarm, koji predstavlja olfaktorno iskustvo koje će srce svakog od nas ispuniti toplinom.