Destinacije koje su inspirisale Dizni filmove


Dizni je poznat po fantastičnim pejzažima i zamkovima u kojima su smešteni njihovi filmovi.

Ipak, njegovi crtači obično imaju inspiraciju u stvarnim lokacijama.

Pogledajte neka od mesta zahvaljujući kojima su Diznijevi crtani filmovi tako lepi:

Ruta 66

Crtani film “Cars” je i tematski i vizuelno inspirisan klasičnim američkim auto-putem – Rutom 66. Niz planina koje se vide u nekim scenama ovog crtanog filma podsećaju na znamenitost auto-puta – Kadilak ranč.

Alzas, Francuska

Tvorci “Lepotice i zveri” tražili su mala sela i gradove u Alzasu u Francuskoj, kako bi našli inspiraciju za Belin Mali grad.

Mon Sen Mišel

Zamak Zlatokosinih roditelja zapravo je prelepi Mon Sen Mišel zamak u Normandiji.

Serengeti

Najveći deo crtanog filma “Kralj lavova” odvija se u ravnici koja neodoljivo podseća na Serengeti u Tanzaniji. Ona je poznata po velikim migracijama životinja i naravno, čoporima lavova.

Zabranjeni grad

Mulan iz istoimenog crtanog filma živela je u vreme kineske dinastije Han između 200. godine pre nove ere i 200. godine nove ere. Iako je Zabranjeni grad podignut 1.200 godina kasnije, animatorima je poslužio kao uzor za osmišljavanje careve rezidencije.

Ledeni hotel

Elzina palata u crtanom filmu “Zaleđeno kraljevstvo” inspirisana je Ledenim hotelom napravljenim u blizini Kvebeka u Kanadi.

Zamak Nojšvanštajn

Prelepi zamak Nojšvajnštajn u Bavarskoj bio je inspiracija za zamak Uspavane Lepotice, koji je kasnije adaptiran u čuveni Diznijev zamak na početku svakog filma te kuće.

Tadž Mahal

Sultanova palata u crtanom filmu “Aladin” dizajnirana je po ugledu na čuveni Tadž mahal. Ipak, sam film smešten je na Bliskom istoku.

Zamak Šiljon

Zamak na obali princa Erika iz filma “Mala sirena” inspirisan je zamkom Šiljon, koji se nalazi na obali Ženevskog jezera u Švajcarskoj.

Dvorac Šambor

Dvorac Šambor u Francuskoj poslužio je kao model za zamak Zveri u filmu “Lepotica i zver”.

Izvor: B92

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Putovanja