Da li želite da živite godinu dana besplatno na Siciliji?

Vaši italijanski snovi bi uskoro mogli postati stvarnost.

Airbnb je u potrazi za nekim ko je spreman da uzme godinu dana „odmora“ od svog normalnog života i umesto toga živi besplatno u italijanskom dizajnerskom domu.

U januaru je gigant za iznajmljivanje domova najavio svoj plan da pronađe osobu koja će živeti u pažljivo obnovljenoj, trospratnoj kući italijanskog nasleđa u Sambuci, na Siciliji.

„Sa novootkrivenom fleksibilnošću da živi i radi na daljinu, jedna osoba će dobiti priliku da se preseli na Siciliju sa svojom porodicom, partnerom ili prijateljem i useli se u ovu jedinstveno obnovljenu kuću“, objavili su predstavnici kompanije Airbnb u saopštenju.

Ime grada može zvučati poznato. To je zato što je 2019. pokrenula kampanju prodaje trošnih kuća za samo 1 evro kako bi podstakla međunarodne investicije i pomogla u obnavljanju ovog nekada velikog sela. Airbnb je sarađivao sa italijanskom arhitektonskom firmom Studio Didea na transformaciji doma. Za projekat, objasnio je Airbnb, koristio je materijale i boje koje su u "harmoniji sa lokalnim pejzažom" i spojio moderan i starinski dizajn kako bi se uklopio u arhitekturu Sicilije.

Sada, dom ima primarnu spavaću sobu sa bračnim krevetom i sopstvenim kupatilom, veliku dnevnu sobu, profesionalnu kuhinju, radni prostor, dodatnu spavaću sobu sa bračnim krevetom i gornji sprat koji uključuje dodatni stambeni prostor sa kaučem na razvlačenje.

„Lepota ove kampanje je u tome što daje drugu šansu ne samo napuštenom domu nasleđa u srcu našeg sela – to je i druga šansa osobi koja se useli u nju“, rekao je Leonardo Čačo, gradonačelnik Sambuke.

„Mi to vidimo kao dizajnersko preuređenje kuće i domaćina. Tražimo nekoga ko želi da živi sa lokalnim stanovništvom i učestvuje u svim važnim trenucima zajednice, od berbe grožđa do berbe maslina i jedva čekamo da poželimo dobrodošlicu svakome ko bude izabran."

Prema navodima kompanije, idealni kandidati „trebalo bi da budu posvećeni domaćinstvu i doprinosu seoskom životu“. Rezidencijalni program počinje 30. juna i traje čitavu godinu. Podnosilac prijave će zadržati svu zaradu od hostovanja na Airbnbu.

Kandidati moraju imati više od 18 godina i moraju biti spremni da se presele u Sambuku na najmanje tri uzastopna meseca počevši od 30. juna 2022. Kandidati moraju da govore engleski i italijanski. Odabrani učesnik će takođe imati priliku da učestvuje u mentorskom programu, uključujući učenje italijanskog jezika i pohađanje časova italijanskog kuvanja. Kandidat može povesti i svog partnera, prijatelja ili porodicu (maksimalno dve odrasle osobe i dvoje dece ukupno).