Da li ste za glamping u iglou

Ukoliko razmišljate o nekoj zimskoj romantičnoj destinaciji za medeni mesec, šta kažete na glamping u iglou?

O glamuroznim kampovanjima smo već pisali, a jedinstvno mesto u finskoj Laponiji - Kakslauttanen Artic Resort, poseduje sve ono što vam treba.

Pristup putovanjima je poslednjih godina promenjen. Ljudi više ne žele generički odmor. Žele da istražuju po sopstvenim uslovima i uklope se u lokalnu kulturu. Putnici više ne žele da samo svedoče prirodnim lepotama - žele da žive u njoj. Fuzija glamura i kampovanja - glamping je način da autentično doživite najtraženije lokalitete širom sveta. Glamping je jednom rečju spoj ruralne prirode i modernog luksuza.

Idilično snežno okruženje i staklene moderne iglo kućice kroz koje možete posmatrati jata zvezda ili fenomen polarne noći, zvuče neverovatno, zar ne?

Na 150 milja od Artičkog kruga u Finskoj se nalazi Kakslauttanen Artic Resort, koji nudi autentično iskustvo-staklene igloe ušuškane u snegu kako bi se svi njihovi posetioci divili nestvarno lepim prizorima. Utisak je kao da spavate pod otvorenim nebom.

Zamislite spavanje u modernom, luksuzno opremljenom i iznad svega toplom enterijeru igloa, dok napolju pada sneg, a zvezde se roje iznad vas.

Boravak u iglou, mnogi putnici opisuju kao jedinstveno, nikad pre doživljeno životno iskustvo. U ponudi pored zastakljenih igloa su još i tradicionalne drvene kolibe kao i najveća dimna sauna na svetu.

Termalni zastakljeni igloi poseduju spavaću sobu sa staklenim krovom i luksuznim krevetima. Pojedini igloi imaju kupatilo sa saunom.

Ovo jedinstveno odmaralište smešteno je u prirodnom okruženju u oblasti Sariselka u finskoj Laponiji. Laponija se prostire u najsevernijim delovima Norveške, Švedske, Rusije i Finske. Finska Laponija, koja zauzima trećinu Finske, zimi je hladna i čarobna, bela i bajkovita, a leti bujno zelena sa mnogo cveća, pa je zbog svoje lepote hodočašće turista iz celog sveta. Ovo je oblast ledenih arktičkih tundri, Deda Mraza, irvasa i teško prepričive magije.

Moguće je organizovati vožnju s haskijima i irvasima, kao i vožnju motornim sankama. Gosti takođe mogu da iznajme skije za skijaško trčanje, štapove za nordijsko hodanje… A šta kažete na venčanje u ledenoj kapeli do koje vas vuku irvasi? Bila bi to priča kao iz filma koju biste s nostalgijom prenosili svojim naslednicima.

Nacionalni park Urho Kekonen udaljen je 5 km od odmarališta Kakslauttanen Arctic, tako da se ovde možete nabaždariti samo na ludu avanturu.

Tokom zime, kada se sunce jedva pojavljuje, turisti odlaze u tu regiju kako bi uživali u skijanju i pogledu na auroru borealis. Polarne noći ovde traju po mesec dana, od sredine decembra do sredine januara, pa su one posebno atraktivne za turiste, a kaleidoskop svetlosti Aurore Borealis, traje i po 200 dana godišnje.

Videti auroru borealis jedno je od gotovo natprirodnih iskustava, a finska Laponija je najbolje mesto za to.

Laponska kuhinja je jednostavna i robusna, baš kao i pejzaži iz kojih potiče. Sveži sezonski sastojci igraju ključnu ulogu u pripremi. Laponska hrana je jednako ukusna u dobroj ugostiteljskoj atmosferi, kao i kraj vatre u prirodi.

Laponci obožavaju specijalitete od mesa losa, ali i jelena.

Ukoliko odsednete u Kakslauttanen odmaralištu, obavezno posetite restoran Laanilan kievari, gde ćete probati vrhunski dimljeni ragu ili kobasice koji se tradicionalno služe uz krompir. Laponiju ne smete napustiti ukoliko niste probali losos koji je ovde jedan od najboljih na svetu. Možete birati dimljeni, grilovani ili karpaćo od lososa koji je ovde poznat i kao kalakukko.

Za fantastične riblje specijalitete posetite restoran Pirko Pirtti.

Da li ste znali da Finci u proseku godišnje pojedu 8kg bobičastog voća po stanovniku? Ali finskoj Laponiji rastu neke vrste za koje verovatno niste nikada čuli - močvarne jagode, planinske brusnice, artičke maline kao i bobica poznatija kao vučji ili pasji trn.

Pri povratku kući, ne odlazite dok ne pokupujete odlične finske crne čokolade s raznovrsnim kombinacijama ovog zdravog bobičastog voća.

N.V.T.

Foto Kakslauttanen Artic Resort