Buenos Ajres - bastion umetnosti, hrane i tanga

"Dobar vazduh", kako glasi prevod naziva glavnog grada Argentine, Buenos Ajres je grad prepun kontradikcije. Istovremeno je otmen i netaknut, dok je sa druge strane nekako grandž. 

Ono što je interesantno za ovaj grad je činjenica da je on dva puta osnivan. Prvi put ga je osnovao Španac Pedro de Mendoza u ekspediciji 1536. godine, a nazvan je tada Nuestra Señora Santa María del Buen Aire, što bi u prevodu značilo (Naša gospa Sveta Maria dobrog vazduha). Na nesreću ovog istraživača, nedugo nakon što su osnovali grad, bili su napadnuti od strane lokalnih indijanskih plemena.

Nepotrebno je reći da su napustili grad u potrazi za novim mestom za život, a 50 godina kasnije, takođe jedan Španac, po imenu Huan de Garaj, doveo je svoju ekspediciju na ovo mesto. Odlučio je da ovo područje nazove Ciudad de Trinidad. Srećom po njih, prethodnici su ostavili životinje koje su im pomogle da prežive. Osnovali su koloniju koja je polako izrasla u grad koji danas oduzima dah.

Još od osnivanja, Buenos Ajres je rastao neverovatnom brzinom. Bogata istorija grada se manifestuje u mnogobrojnim muzejima koji se skrivaju među neboderima. Jedno od takvih mesta je Muzej španske umetnosti. Zgrada je prvobitno bila dom Enrika Larete, argentinskog pisca i ljubitelja španske umetnosti i nameštaja. Danas je muzej ispunjen slikama i skulpturama koje je Lareta sakupljao tokom svojih putovanja po Španiji.

Ovde se neguje kultura tanga, pozorišta, rokenrola i vina. Procenjuje sa da sa prigradskim naseljima u Buenos Ajresu živi oko 11 miliona stanovnika, iako sam centar ima oko 3 miliona stanovnika. Stanovnici grada se popularno nazivaju portenjosi (porteños).

Buenos Ajres je neverovatan grad, kao zapanjujuća metropola koja je miks Evrope sa latinoemeričkim tvistom. Stanovnici ovog grada su strastveni, pomalo tvrdoglavi, ali kada jednom zadobijete njihovo poverenje, veoma su prijateljski nastrojeni.

Ovaj grad je jedinstveno mesto, prelep na autentičan način i poseduje neko pozitivno ludilo. To je grad u koji se putnici odmah zaljube, sanjaju ga, a onda požele da se tamo i presele. Ima neverovatan spoj arhitekture. Uticaj Španije i Italije vidljiv je na mnogobrojnim građevinama, ali je istovremeno moderan grad sa neboderima i futurističkim građevinama poput Galileo Galilej planetarijuma. Ne propustite da posetite groblje Cementerio de la Recoleta koje je izgrađeno još 1822. godine. Ako se za neko groblje može reći da je lepo, onda je to ovo. Mnogi argentinski predsednici su upravo tu sahranjeni, a ovo mesto je i večno prebivalište Eve Peron, Evite.

Verovatno da je Argentina napoznatija po plesu Tango, tačnije tango argentino. Priča se da je argentinski tango nastao ispred argentinskih bordela kada su muškarci iščekujući noćne dame da bi “ubili vreme” igrali između sebe. Tango argentino je potrebno vežbati duže vreme da bi se savladao, zato što je kretanje specifično sa savijenim kolenima, što u drugim plesovima ne postoji, i ova stavka daje karekter tangu. Danas, u Argentini i Buenos Ajresu postoje mnogobrojni plesni studiji u kojima možete vežbati i učiti tango. Kažu da ljudi postaju ovisnici o ovom senzualnom plesu koji se može učiti čitavog života.

Hrana u Argentini je nešto posebno. Ne odlazite iz Buenos Ajresa ako prethodno niste probali Asado, što je u stvari argentnski roštilj. Zločin je napustiti ovu zemlju ako niste proveli bar jedno lenjo popodne kraj roštilja na kojem se sprema grilovano meso. U pitanju je tradicionalno jelo koje vuče poreklo iz zemlje gaučosa i kauboja koji su naselili Argentinu. U ponudi su govedina, svinjetina, rebarca, kobasice… Lagano posoljena i prelivena zelenim Chimichurri sosom koji se pravi od mešavine origana peršuna, luka, belog luka, čili papričice, maslinovog ulja i dodatka limuna ili sirćeta, Chimichurri se često koristi i kao marinada.

Iz ovog grada ne odlazite ako ne probate Dulce de leche, koji je neka vrsta mlečnog džema. Gusti karamel sos koji se spravlja uz pomoć kondenzovanog mleka je raj za sladokusce.

Buenos Ajres je svetilište za kupoholičare. Nije šala. Grad je preplavljen šoping zonama odeće i obuće u kojima možete pronaći sve što vam duša ište. Najbolji šoping je definitivno u Palermo Viejo, gde ćete pronaći avangardnu odeću i unikatne suvenire. Ne smemo da zaboravimo ni San Telmo koji nedeljom prodaje antikvitete.

Buenos Ajres nikada ne spava. To je grad koji je živi danonoćno. Restorani se otvaraju u 9 sati uveče, a barovi i klubovi u ponoć ili čak u 2 sata iza ponoći. Ovde ćete uživati u roku, bluzu, džezu, dok vas noge ne izdaju.

Ako se pitate gde da odsednete, Puerto Madero je dom najskupljim hotelima u Buenos Ajresu. Hoteli u ovoj oblasti su u blizini najfinijih restorana, a zalazak sunca u Puerto Madero je veličanstven. Microcentro je idealan kraj u kojem možete odsesti ako vas interesuje shopping, San Telmo je najromantičniji, a Recoleta je oblast koja podseća na Pariz, dok je Cogreso oblast u kojoj ćete biti okruženi istorijskim znamenitostima. Ukoliko preferirate moderan stil, naša preporuka je hotel Casa Sul Palermo, Four Seasons sa besprekornim Belle Époque dizajnom ili Mío Buenos Aires koji se takođe nalazi u Recoleta kvartu.

Razmislite još jednom i odlučite se da posetite Argentinu i Buenos Ajres, nećete zažaliti.

N.V.T.