Betmen je iz Melburna

Proveli ste čitavo detinjstvo misleći da je Betmen iz Gotam Sitija i verovatno ne znate da niste u pravu. Betmen je zapravo iz Australije i živi u Melburnu.

Iskreno govoreći u pitanju je magija. Naime, svake večeri, posebno u letnjim mesecima, dok sunce zalazi na horizontu, više od 60000 slepih miševa koje još i nazivaju leteće lisice, preleće putanju od Yarra Bend Parka do melburnškog centra grada. Masovno jato slepih miševa spremnih za večeru, dok lete crveno ružičastim nebom, je prizor koji ostavlja bez daha. Priroda zna kako da nas ostavi bez teksta. I dalje mislite da je priča o Betmenu šala? Okej. Melburn je pre nego što je dobio sadašnje ime, nazvan Batmania, po Džonu Batmanu, farmeru iz Tasmanije, koji je došao u luku Philip Bay maja 1835. godine. Da li nam sada verujete?

Naravno, kultni junak iz filma Betmen jeste iz Gotam Sitija, ali su malopre nabrojane činjenice istinite, pa su zbog toga još više zabavne i zanimljive i odličan su uvod o priču o Melburnu.

Melburn, glavni grad države Viktorija u Australiji je neverovatan spoj različitih kultura, stilova i kuhinja. Kombinacija svetskih restorana, umetničkih galerija, domaćih modnih brendova, bogat sportski kalendar, čine od Melburna vodeću prestonicu za život.

Da li znate da je Melburn jedan od najbezbednijih gradova na svetu? Od 140 gradova na svetu, glavni grad Viktorije proglašen je za najbolje mesto za život, ne samo u Australiji. Ne postoji mesto na svetu koje ima takav standard kao što ima Melburn, pa ovde verovatno nikada nećete sresti prosjake. Kriterijumi koji su uzeti u obzir u istraživanju bili su stabilnost, zdravstvo, kultura, okruženje, obrazovanje i infrastruktura. Melburn je "prešišao" sve ostale gradove.  

“Nihao, Namaste ili Merhaba” su opšti načini da u Melburnu kažete “ćao”, a to je zbog toga što skoro pola populacije Melburna nije čak ni rođeno u Australiji. Većina stanovništva je iz Velike Britanije, prate ih doseljenici iz Italije, Vijetnama, Kine, Grčke…  Takav kulturni diverzitet donosi mnoge prednosti. Melburn je grad u kom se sudaraju religije, kulture, nacije… Svaka četvrt ovog grada je različita i dok razgledate Melburn od četvrti do četvrti, odmah primećujete koji kulturološki aspekt je dominantan.

Centar Melburna je kaldrmisan pa je Meka za kafeterije, jedinstvene prodavnice i autentične butike. Neka vaše razgledanje startuje u ulici Flinders, a zatim nastavite ka Degraves ulici i istražite svaki ćošak ovog prelepog grada!

Melburn je carstvo šopinga. Ima svega, od igle do lokomotive. Uronite u gužvu otvorenog bazara na Queen Victoria, i raspametite se. U pitanju je najveći otvoreni bazar na Južnoj polulopti.

Istražite živopisnu umetnost i kulturu, pa tako obavezno posetite National Gallery of Victoria (najstariju nacionalnu galeriju u Australiji. Osnovana je 1861. i dom je uzbudljivim i zanimljivim domaćim i internacionalmi izlagačima. Kolekcija sadrži više od 70.000 eksponata. Posetite i Heide, Muzej moderne umetnosti kako bi se bliže upoznali sa australijskim umetnicima.

Uveče, ukoliko ste raspoloženi za mjuzikl, komediju ili kabare posetite neki od mnogobrojnih teatara. U centru Melburna nalazi se odličan džez klub, Bird's Basement, pa ako volite džez, ovde nastupaju lokalni i internacionalni muzičari.

S obzirom na to da se ovde mešaju mnogobrojne kuhinje sveta, u Melburnu nećete ostati gladni. Internacionalna kuhinja ima u ponudi vrhunsku hranu i za najprobirljivije.

Obavezno posetite Attica, jedan od 50 najboljih restorana, a možete birati i popularne restorane Tonka, The Press Club, ili jeftinije ulične varijante ukusnih kantina, Hannoi Hannah's ukoliko volite vijetnamsku hranu, dok za takose i buritose morate posetiti Fonda Mexican. Samo, ne krivite nas ako se iz Melburna vratite sa nekim kilogramom viška.

Eureka Skydeck je najviša zgrada na Južnoj hemisferi. Visoka je 285 m. Popnite se liftom koji vozi 9m/s i naći ćete se na krovu sveta. Pogled je nestvaran.

Ako se pitate gde da odsednete kada se zateknete u Melburnu, bićete na mukama, iskreno govoreći. Izbor je ogroman, ali naša preporuka za jedinstveno luskuzno iskustvo je hotel Windsor koji je sagrađen 1883. godine.

Melburn poseduje neverovatno zelenilo i botaničke bašte, pa možete uživati u jedinstvenom pikniku u nekom od parkova. Nikako ne propustite plaže, gde ćete roniti, skijati na vodi, jedriti ili leteti padobranom. Naša preporuka su: St Kilda Beach, Brighton Beach, Kerford Road, Elwood…

Treći najstariji zoološki vrt nalazi se upravo u Melburnu. Vrt je toliko lep da ne biste poverovali. Simulira prirodna staništa životinja i pruža im priliku da se sakriju, ukoliko nisu u datom trenutku raspoložene za posetioce.

Da li ste znali da Melburn još nazivaju Amsterdam Australije? A razlog tome nisu ni slatki miris marihuane, niti javne kuće.

Ovaj grad je nekako pozitivno lud, šarmantan, živ, egzotičan, prelep, opijajuć…

N.V.T.