Besprekorna lepota Tanda ostrva - na dohvat ruke

Plivajte sa kit ajkulama, pridružite se aktivnostima konzervacije prirodne sredine i uživajte u svim pogodnostima koje vam ostrvo Tanda nudi, po ceni od 25.000 dolara za jednu noć…

Ako ove godine planirate da pobegnete na tanzanijski safari, neka obavezni deo vašeg putovanja bude izlet do obale Indijskog okeana, gde možete videti divlje životinje, van savane. Nakon ukidanja ograničenja putovanja u junu, privatno ostrvsko odmaralište udaljeno 18 kilometara od glavnog kopna Tanzanije, primilo je svoje prve goste 24.juna. Ukoliko ste voljni da platite 25.000 dolara za jednu noć, dobićete priliku da uživate u čitavom nizu usluga i pogodnosti, uključujući i pristup morkskom biologu koji će vas naučiti sve što poželite od morskom i podvodnom svetu.

Otvoreno 2016.godine, sa dizajnom koji je inspirisan Kennedy imanjem u Hijanis luci, Thanda Island se nalazi u okviru zaštićenog Šungimbili morskog rezervata, između glavnog kopna Tanzanije i Mafia ostrva. Kako u ovim vodama pecanje nije dozvoljeno, Tanda i okolna ostrva su skrovište za više od 280 vrsta, dok su se okolni koralni grebeni takođe oporavili. Pod vođstvom morskog biologa Rijane Lan, tim ovog odmarališta konstantno sprovodi istraživanja i poduhvate očuvanja, od ispitivanja ribljeg sveta do nadgledanja morskog dna i kreiranja malih korala koji pomažu rast i oporavak. Tokom četiri meseca koliko je ovo ostrvo bilo zatvoreno zbog pandemije, osoblje je značajan deo svog vremena provelo u konzervacionom radu, zajedno sa projektima kao što su kreiranje povrtnjaka i izgradnja barijernih zidova koji će zaštititi ostrvo od erozije.

“Gosti imaju pun pristup meni, kao morskom biologu, i ako su zainteresovani, mogu mnogo toga podeliti sa njima”, izjavljuje Lan. Pored razgovora sa gostima, ona ih redovno vodi u ronilačke avanture, dok od oktobra do marta, omogućava svim posetiocima da plivaju sa ajkulama.

Na samom ostrvu, gosti se mogu pridružiti morskim vodičima i osoblju odmarališta tokom akcija čišćenja plaža, sakupljanja otpada koji je potekao sa glavnog kopna ili mogu posetiti koralne grebene tokom niske plime.

Po visokoj ceni od 25.000 dolara za jednu noć, ovo odmaralište će vam dati priliku da povedete sa sobom deset odraslih osoba i devetoro dece, a u cenu ulaze svi obroci i pića, spa tretmani, ostrvske aktivnosti, krstarenje u zalazak sunca, pikink na plaži i mnogo toga drugog.