Austrijski grad iz bajke - Linc

Više slika

Više slika

Linc je magični grad u severnom delu Austrije, treći po veličini u ovoj zemlji, nosilac titule “Kulturna prestonica Evrope”…

Linc je osnovan od strane Rimljana, a tokom vekova je bio sedište raznih oblasnih gospodara, i značajni trgovački centar. Tokom vladavine habzburškog cara Fridriha III, u petnaestom veku, Linc postaje prestonica carstva. Značajni stanovnici Linca bili su poznati nemački astronom Johan Kepler, kao i vođa nacističke Nemačke Adolf Hitler.

Danas je Linc sjajno mesto za posetu i uživanje. Mariendom je najveća crkva u Austriji. Neo – gotska arhitektura je posebno impresivna po crkvenoj kuli. Otvorena je 1924. godine, a u nju stane 20 000 ljudi.

Hauptplatz je najveći gradski trg u Evropi. Barokne fasade koje okružuju trg su poseba atrakcija koja privlači veliki broj posetilaca. Ovde se nalazi i „ stub kuge “, podignut u znak sećanja na stradale od ove bolesti.

Crka Svetog Martina je najstarija austrijska crkva.  Neki delovi ove crkve potiču iz sredine osmog veka. Zamak linc je sagrađen 799. godine. U njemu je danas smešten muzej sa stalnom postavkom starog oružja, instrumenata, novca i drugih predmeta.

Mozarthaus je trospratna kuća grofa Tuna, u kojoj je kompozitor boravio tokom 1783. godine. U njoj je Mocart komponovao svoju Linc simfoniju. Pöstlingbergbahn je najstrmija železnička trasa u Evropi. Turisti mogu da uživaju u vožnji na relaciji od 2, 9 km, i savladavanju visinske razlike od 255 metara za 16 minuta.

Lentos Art Museum je jedan od najznačajnijih muzeja moderne umetnosti na prostoru Austrije. Poseduje preko 1 500 eksponata iz oblasti slikarstva, vajarstva i fotografije.

Linc je poznat i po čuvenoj Lincer torti  ( Linzer Torte ). Poseta ovom gradu ne može da prođe bez uživanja u ukusnoj poslastici. Restorani nude neka od najlepših kulinarskih specijaliteta, a kafići i taverne najbolja piva i vina. U centru  grada nalaze se razne prodavnice za idealan šoping. Sve ovo čini da je Linc mesto za savršeno uživanje.

Luxury Experience