Aukcija za indonežanski arhipelag od 100 ostrva odložena nakon reakcije ekologa

Mnogo puta smo čuli za aukcije na kojima se prodaju privatna ostrva širom sveta.

Međutim, nikada nismo naišli na takav slučaj kao ovaj u Indoneziji, gde čitav jedan arhipelag od oko 100 ostrva – traži vlasnika preko aukcijske kuće Sotheby's.

Sotheby's aukcija nudila je ekskluzivna licencirana prava na Widi Reserve, zaštićeni raj severoistočno od Balija, ali je odložena. Prema izveštaju Vašington posta, dok je prvobitno trebalo da počne 8. decembra, prodaja je pomerena za kraj januara. I dok aukcijska kuća tvrdi da je do promene datuma došlo zbog izuzetnog interesovanja potencijalnih kupaca, ekološke grupe su izrazile jaku zabrinutost zbog predstojeće prodaje.

Widi Reserve se sastoji od više od 100 ekološki zaštićenih ostrva koja pokrivaju površinu od 25.000 hektara u Indoneziji. Okolna oblast, poznata kao „koralni trougao“, sadrži mnoge ugrožene vrste kao što su morske kornjače i kit ajkule. Ekolozi su zabrinuti da bi privatizacija i stambeni razvoj ovog područja mogli izazvati nepopravljivu ekološku štetu i uticati na život u priobalnim zajednicama.

„Čvrsto verujemo da ne postoji takva stvar kao što je „održivi razvoj“ u zaštićenim područjima i da je najbolji način da ih očuvamo da ih jednostavno ostavimo na miru", rekao je Afdilah Čudiel, šef tima za okeanske kampanje Greenpeace Indonesia. Aukcija je "ozbiljno kršenje prava primorskih zajednica i tradicionalnih ribara koji žive oko rezervata.“

Navodeći ostrva za prodaju, Sotheby's napominje da bi moguće pogodnosti mogle da uključuju pistu za privatne avione, luksuzna eko odmarališta, pa čak i međunarodni aerodrom.

PT Leadership Islands Indonesia, kompanija koja upravlja ostrvima, rekla je da je radila sa indonežanskom vladom na projektu od 2014. godine i da je dobila dozvole potrebne za aukciju. Međutim, Ministarstvo pomorstva i ribarstva saopštilo je ranije ovog meseca da kompanija nije dobila odgovarajuće dozvole.

Objašnjenja koja je Sotheby's dao u vezi sa odlaganjem aukcije kretala su se na drugoj talasnoj dužini. Kako je aukcijska kuća tvrdila, odlaganje je bilo neophodno kako bi se "zainteresovanim kupcima dalo više vremena.“ Predstavnik PT Leadership Islands Indonezije rekao je da će biti izgrađeno manje od 0,005% područja. „Održavanje ravnoteže u oblasti u velikim razmerama je u srcu vizije i napora kompanije“, rekao je on.

Ohrabrujuća objašnjenja, međutim, izgleda ne umanjuju reakcije ekologa, koji su i dalje zabrinuti zbog zaštićenih ostrva u odnosu na koncept ekoturizma uopšte i kako će se on sprovoditi.

„Održivi turizam je izgovor. Mi samo pričamo o tome, ali to ne sprovodimo“, rekao je jedan lokalni aktivista, pre nego što je dodao: „U Indoneziji nema dokaza o održivom turizmu.“

Da li će se aukcija održati i da li će indonežanski arhipelag od 100 ostrva dobiti nove vlasnike, pokazaće vreme.

Luxury Experience