Apulija - 15 razloga da odmor provedete u južnoj Italiji

Više slika

Više slika

Lepa regija Apulija se nalazi u južnoj Italiji i predstavlja "štiklu" italijanske čizme na karti.

Okružuju je dva mora, Jadransko i Jonsko, koja se susreću nešto južnije od grada Otranta. Ribolov je ovde veoma zastupljen, pa ako volite svežu ribu i plodove mora, savršeno maslinovo ulje, domaću testeninu po tradicionalnim italijanskim receptima i divna vina, ovo je prava letnja destinacija koja će vas koštati mnogo manje nego odmor u bilo kojoj drugoj popularnoj oblasti u Italiji.

Evo 15 stvari koje ne smete propustiti u Apuliji.

Provedite dan u mestu Alberobello

Jedno od najneobičnijih turističkih odredišta u Italiji jeste Alberobello, mestašce koje deluje poput naselja za štrumpfove. Sa tradicionalnim kućicama od kamena, mesto podseća na neobičan Diznilend ili hobitsko selo.

Večerajte u pećini

Posetite Polinjano a Mare i rezervišete mesto za romantičnu večeru u Grotta Palazzese restoranu koji je smešten u pećini. Ne samo da ćete večerati u pećini, već ćete uživate i u pogledu na Jadransko more.

Plešite

Zaigrajte tipičan ples u ovom području Picika (it. pizzica). Naravno pevajte sa meštanima dok plešete uz violinu i daire.

Posetite Leče

Posetite Leče (Lecce) grad koji zbog obilja baroknih građevina, često upoređuju sa Firencom. Ali nije samo barok formirao izgled ovog grada. U njemu su sačuvani i ostaci rimskog, grčkog i austrijskog nasleđa.

Prošetajte kroz pećine Kastelane

Nedaleko od Barija ćete naći još jedno čudo prirode - pećinu Kastelane gde se nalazi vertikalni tunel od 60 metara. Obratite pažnju na to da ponesete nešto toplo jer je temperatura u pećinama oko 15 stepeni, iako je napolju 40 stepeni.

Naučite da pravite pastu

Pasta orišete ili orekijete se tradicionalno sprema na jugu Italije i tipična je pasta za oblast Apulija. Naziv je dobila po svom obliku, jer orecchiette na italijanskom jeziku znači male uši. Pripema se sa belim lukom, čilijem i brokolijem na jedinstven način. Dodaje se brašno, voda i... godine iskustva. Ako ne naučite da je spremate, obavezno je probajte.

Probajte Burrata sir

Ovaj predivni specijalitet je karakterističan za ovu oblast, napravljen od mleka i sira i vrlo je ukusan.

Jedite ribu u Galipoliju

U ovom ribarskom gradiću sa jedinstvenom arapskom arhitekturom ćete pojesti najlepšu ribu i najukusnija riblja jela.

Kafa u Otrantu

Grad Otranto će vas oduševiti spektakularnim prizorima. Sedite u kafić u glavnoj ulici i samo gledajte u ljude koji prolaze.

Zabavite se kao da ste na Ibici

Posetite barem jednu žurku na plaži. Atlantis plaža je najpopularnija destinacija za žurke sa poznatim didžejevima iz celog sveta.

Uživajte u vinu - Negroamaro

Ne smete otići iz Italije, dok ne probate Negroamaro vino. Negroamaro je najznačajnija crvena sorta grožđa koja se uzgaja u Pugliji, a enolozi kažu da više od 80% Apulijevih vinograda pripada negroamaru. 

Probajte tradicionalna jela

Apulija ima mnoga tradicionalna jela koja vredi probati. Možete, probati i provolone, ricottu, kao i za Pulju karakteristične - ovčji pecorino, pampanellu (kravlji ili mešoviti sir umotan u smokvin list što mu daje slatkast ukus) i stracciatellu (ne sladoled već mekani, kremasti sir koji se dobija kada se veliki broj tankih ‘stracci’ potopi u svež krem/kajmak). Tradicionalni hleb je preukusan i napravljen je sa maslinovim uljem. Jednostavno, ovde ne možete biti na dijeti.

Posetite ostrvo Tremiti

Tremiti ostrvo je deo Nacionalnog parka Gargano, pa ako želite očaravajuću prirodu i kristalnu vodu ne bi trebalo zaobići ovo mesto.

Okupajte se u Marina di Peskoluse

Nećete verovati da niste na Maldivima. Marina di Peskoluse je definitivno jedan od najvrednijih razloga da ovde provedete svoj odmor.

Ženski Magazin

Luxury Experience