Amboaz - bajka na Loari

Više slika

Više slika

Nekadašnji kraljevski dvor i mesto gde je Leonardo da Vinči završio svoj krug života...

Smešten na reci Loari, u centralnoj Francuskoj, gradić Amboaz možda ne raspolaže raskošnom površinom, ali njegova istorija je bez sumnje bogata. 

Dvorac Amboaz je značajno turističko, ali i političko mesto. Bio je omiljena kraljevska rezidencija nekoliko francuskih kraljeva, od Luja IX do Fransoa I, koji je uložio velike sume novca u njegovo renoviranje. Najpoznatiji kraljev gost bio je Leonardo da Vinči, koji se 1515. godine iz Vatikana doselio ovde i radio u obližnjem dvorcu Klo Lise. Njegovo najpoznatije delo, Mona Lisa, doneto je u umetnikove odaje zajedno sa ostalim prtljagom. Ova dva dvorca povezani su nizom podzemnih tunela, opravdavajući mističnost srednjevekovnih palata. U kapeli svetog Huberta i dan-danas je omogućen pristup grobnici ovog renesansnog genija.

Nedaleko od samog dvorca nalazi se i centar grada Amboaza. Ispresecan uskim uličicama, ovaj deo grada prepun je raznobojnog cveća. U obližnjim francuskim bistroima možete napraviti predah od obilaska i uživati u kafi uz nezaobilazno francusko pecivo.

Svega 18 kilometara od centra grada nalazi se dvorac Šenonso, koji nosi titulu najlepše građevine na reci Loari. Čitava građevina počiva na masivnim stubovima, stvarajući iluziju da ovaj kameni čardak lebdi iznad vode. Njegovu istoriju obeležile su francuske kraljice, te zato nosi ime ''damski dvorac''. Uz pariski Versaj, Šenonso je najposećeniji dvorac Francuske. 

Vrtovi i lavirinti kao iz bajke krase dvorac Vilandri, zaostavštinu porodice Karvaljo. Beskrajna renesansna zelena površina zarobiće vašu pažnju sve dok ne istražite svaki njen centimetar. I, ko zna - možda baš tu sretnete svog princa na belom konju.

Luxury Experience