ČUDO AFRIKE - VIKTORIJINI VODOPADI

Prizor koji oduzima dah, mesto koje oduševljava, lepota pejzaža koja impresionira, mesto koje se nalazi na Unesco-voj listi Svetske baštine - Viktorijini vodopadi.

Ovi najlepši vodopadi na svetu smešteni su na reci Zambezi, a pripadaju Nacionalnom parku Mosi-oa-Tunya u Zambiji i Nacionalnom parku Viktorijini vodopadi u Zimbabveu. Od 1855. godine, kada su otkriveni od strane istraživača Dejvida Livingstona, ovi vodopadi predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike.

Najveće čudo Afrike, nazvao je A.E.Johann, jedan od najboljih poznavalaca crnog dela zemlje, Viktorijine vodopade reke Zambezi. U jednom trenutku stajao je kraj 120m dubokog ponora u koji se ruše u širini većoj od 17km vode iz Zambezija.

Viktorijini vodopadi široki su oko 1,8 m, imaju pad od 128 m, a preko ivice klisure Zambezi svakog minuta padne preko 550.000 kubnih metara vode. Ovo spektakularno svetsko čudo najveća je vodena zavesa u svetu, očuvano u svom prirodnom stanju.

Viktorijini vodopadi otvoreni su za posetioce tokom cele godine, koji mogu ovde uživati u neodoljivom pogledu i brojnim aktivnostima. Popularno je splavarenje divljim brzacima ispod vodopada, safari šetnja, jahanje i još dosta toga. Nedaleko od vodopada nalazi se most Cape Kairo, železnica koja ide iznad kanjona, i elegantan hotel koji omogućava, svetskim lutalicama da se dive "praistorijskoj buci grmljavine ponora" (boiling pot, lonac koji ključa) - vodama što se ruše u dubinu. 

Odmor na ovoj destinaciji možete da rezervišete preko Top Travel Centra. 

Za sve informacije pozovite  +381 11 30 20 200.


NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Putovanja