10 stvari koje morate uraditi ako otputujete u Kopenhagen

Više slika

Više slika

Kopenhagen je glavni i najvažniji grad Danske. Već godinama jedan je od gradova sa najkvalitetnijim životom. Istovremeno, to je jedan od najskupljih gradova na svetu.

Ali, ako nas pitate ovaj grad u kojem je rođen Hans Kristijan Andersen je moderna bajka, sa srećnim krajem. Poslednjih decenija, sa jačanjem saradnje sa Švedskom, Kopenhagen je zajedno sa švedskim Malmeom postao središte velike Oresund regije sa oko 3,8 miliona stanovnika. Ovo je jedna od najrazvijenijih oblasti u Evropskoj uniji.

Godine 2008. lifestyle magazin „Monocle” Kopenhagen je proglasio najprijatnijim mestom za život na planeti. Ovaj grad pazi na svoju tradiciju, dok je istovremeno prestonica najsavremenijeg dizajna, i prepun fensi i zanimljivih prodavnica. Kopenhagen je i kraljevski grad. On je dom najstarije monarhije. U gradu se nlaze mnogobrojni zamkovi palate, kraljevske statue i spomenici.

Svaki dan možete biti svedoci smene kraljevske garde u 12 časova. U upadljivo modernim građevinama od stakla i granita, smešteni su svetski poznati muzeji umetnosti i istorije, kao što su Nationalmuseet (Nacionalni muzej), i Statens Museum for Kunst (Nacionalna galerija). Za oba muzeja ulaz je besplatan.

Kopenhagen važi za grad pun parkova, mladih ljudi, koji iskreno govoreći izgledaju kao profesionalni manekeni, svuda se možete dovesti biciklom i ima savršenu kuhinju. Mislite da preuveličavamo? Pa, recimo da je malo reći da ćete se u Kopenhagenu provesti fantastično!

Ukoliko se odlučite da posetite ovaj grad, gde po predanju i morske sirene izlaze na obalu, evo naših 10 predloga šta morate uraditi ako se nađete u njemu.

Obavezno doručkujte u Grød lokalu

Ukoliko ste ljubitelj zdravog života i od onih ste koji nikada ne preskaču doručak onda morate posetiti ovo udobno mesto i doručkovati baš tu. Ovde se spremaju najukusniji i najzdraviji obroci. Musli sa brovnicom i rabarbarom na primer.

Posetite Torvehallerne market

Ne, ne radi se o nekom supermarketu. Torvehallerne je otvorena vrsta pijace/marketa sa ponudom kakvu ne možete ni da zamislite. Ovde ćete pronaći svežu ribu, voće, povrće, najfinje čokolade, sireve.. Ovde ćete takođe popiti najbolju kafu u čitavom gradu u kafeu Coffe Collective ili probajte Smag Sandwich koji sadrži tradicionalne vegetarijanske danske ćufte.

Probajte najlepši čizkejk na svetu

Nije to bilo kakav čizkejk! Otiđite u Bertels Salon i jednostavno ćete ostati bez teksta.

Birajte između 100 vrsti piva

Ukoliko vidte da se veliki broj ljudi približava destinaciji na kojoj piše Ørsted Ølbar znajte da svi žure po svoju dozu najboljeg piva na svetu. Ukoliko ste pivopija onda će ovo mesto za vas biti raj.

Obiđite oblast Christiania

Slobodni gradić Christiania je mesto koje morate videti. Izgrađen je 1971. godine i poznat je po svojim autonomnim stanovnicima slobodnijeg načina života. Podigla ga je grupa hipija koji su okupirali napuštene vojne barake i izgradili mesto za život sa sopstvenim pravilima. Ovde nema automobila i kao da je vreme stalo. Inače, ovaj grad je potpuno nezavistan od danske vlade.

Posetite Tivolli Gardens park

Tivoli Gardens zabavni park je mesto na kojem uživaju i deca kao i odrasli koji nisu odrasli. Lociran je na svega nekoliko minuta šetnje od Gradske Skupštine i veoma je lako stići do njega. Beskrajno ćete se zabavljati!

Iznajmite bicikl

U Kopenhagenu svi voze bicikle. Svuda postoje staze za bicikliste. Iznajmite bicikl i doživite grad iz sasvim drugačije perspektive.

Razgledajte grad iz visine

Sa visine od 106 metara pruža se neverovatan pogled na krovove Kopenhagena. U pitanju je Christiansborg Palace koji je najviši u gradu. Magičan pogled pruža se na ceo grad, ulaz je slobodan, a ukoliko želite da ovu avanturu još malo začinite, večerajte u Tower restoranu koji je na samom vrhu palate.

Posetite groblje

Ne, nismo morbidni. Nije to nekakvo mračno i obično groblje. U pitanju je Assistentens Kirkegård i na ovom mestu se nalazi grob Hans Kristijana Andersena. Ako groblja mogu da budu lepa, onda ovo definitivno jeste.

Otkrijte luksuzne second-hand radnje

U Kopenhagenu se nalaze mnogobrojne vintidž i second-hand radnje u kojima se prodaje polovna luksuzna roba poznatih brendova. Posetite na primer radnju Liafi Studio u ulici Sankt Peders. Ovde možete kupiti izvrsne komade odeće, cipela, aksesoara pa i nameštaj.

Nadamo se da smo vam bar malo zagolicali maštu i naterali vas da razmišljate o vašoj narednoj destinaciji koju morate da posetite.

Luxury Experience