10 stvari koje morate raditi u Barseloni

Više slika

Više slika

Pronađite strast u svemu što ovaj grad ima da ponudi uključujući festivale, hranu, kulturu, arhitekturu…

U Barselonu treba ići da biste uživali u neverovatnoj arhitekturi grada, estetici kojom ste okruženi sa svih strana, dinamičnoj mediteranskoj atmosferi prepunoj turista, ukusnoj hrani, kao i u divnom vremenu.

Upadljiva u svojoj živosti i ponosna na svoje raznolikosti, Barselona u Španiji ima zaraznu energiju. Od skrovitih mesta sa spektakularnim pogledom na grad, do fantastičnih restorana gde morate probati katalonske poslastice, evo spiska stvari koje ne smete propustiti u Barseloni.

1. Uživajte u paelji, tapasima i sangriji

Španci su poznati po kuhinji i specijalitetima od kojih potiče voda na usta. U Barseloni postoji mnoštvo restorana koji nude divan izbor tapasa i paelje. Sve to naravno mora biti zaliveno sangrijom. Odlični tapasi su kan ramonet i kale markinjista, a što se tiče jela od plodova mora, preporučuje se da probate le kinse nits, Plasa rejal, i la fonda del post olimpik.

2. Divite se Gaudijevim arhitektonskim čudima

Ako je iko odgovoran za kreiranje estetike Barselone, onda je to Antonio Gaudi. Od čudesne katedrale Sagrada Familie, čija je kostrukcija započeta 1882. godine, pa do parka Guelj, koji je bajkoviti park čudnog oblika, jarkih boja i mirisa raznovrsnih vrsta cveća i biljaka, a nalazi se na brdu El Karmel, pa do kuća nalik medenjacima, svako Gaudijevo delo je koncipirano kao za bajku.

3. Organizujte piknik na mestu Bunker del Carmel.

Idilično mesto je savršena tačka na kojoj možete uživati u pikniku i romantičnom posmatranju zalaska sunca.

4. Obiđite najbolja dela moderne umetnosti

Pikasov Muzej i Fondacija Huana Miroa, predstavljaju pravi izbor kada je reč o galerijama, ali svuda u centru grada nalazi se stalna i besplatna izložba skulptura u vidu spomenika, palata i stambenih zgrada.To su zadivljujuće kreacije modernističkih arhitekata - Gaudija, Montanera i Kadafalka. Modernistička ruta obuhvata 115 objekata. Gaudijevu nedovršenu katedralu Sagrada Familia ostavite za kraj. Izdvojte dovoljno vremena, za sve.

5. Izgubite se u četvrti Gothic

Ako postoji idealno mesto gde se možete izgubiti u Barseloni to je četvrt Gothic. Bacite sve planove u vodu i lutajte beskrajnim lavirintom intrigantnih ulica, zanimljivih radnji, hipsterskih barova i gotske arhitekture.

6. Osetite puls La Rambla ulice

Nezaobilazna destinacija Barselone je slavna ulica smeštena između glavnog trga i spomenika Kristoferu Kolumbu. Čuveni španski pesnik Federiko Garsija Lorka govorio je za ovu ulicu da je to jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraja. Živost, pesma, muzika i igra oslikavaju La Ramblu. U svako doba dana ovde je kao u košnici pa će vas šetnja ovom ulicom opčiniti.

7. Kulinarska tura kroz Barselonu

Kada ste u poseti nekom gradu, najbolji i najbrži način da okusite autentičnost njegove kulture je kroz hranu. U Barseloni postoji Food Lovers Company, koja vam pomaže da kroz organizovanu turu probate prave katalonske specijalitete. Na ovoj svojevrsnoj kulinarskoj ekskurziji, lokalci vas vode kroz šetnju starim delom grada gde ukupno 4 sata probate raznovrsnu hranu i pića. Nakon ovoga, rezervišite određeno vreme za kvalitetan odmor. Nije neophodno da objašnjavamo zašto.

8. Šetajte plažama

Barselona ima savršenu klimu i naravno bezbroj plaža na kojima možete uživati i sunčati se do mile volje. Vaše je samo da odaberete da li ste za uzavrelu Barselonetu, nudističku plažu Mar Bella ili želite mir koji nudi plaža Caldetes. Naručite osvežavajući Mohito i uživajte u kilometrima dugoj šetnji peskom.

9. Probajte sve na tržnici La Boqueria

La Boqueria je najpoznatija tržnica hrane u Barseloni, prepuna neodoljivim tezgama na kojima se prodaje sve što možete da zamislite. Ovde možete popiti smuti od egzotičnog voća, ili probati plačinke punjene tropskim bombonamai voćem.

10. Uživajte u četvrti El Raval

Poput Pariza i Barselona ima ukus literature. Mnogi pisci bili su inspirisani El Raval krajem koji se nekada zvao Barrio Chino. Ovde ćete pronaći zanimljive prodavnice poput Les Topettes, Chandal i Fusta'm, kao i odlične barove sa još boljom hranom. Preporuka su Bar Kasparo, Lo de Flor i Dos Palillos. Ovde se takođe nalazi i Centar Savremene kulture Barselone, gde se često organizuju zanimljive izložbe i postavke.

N.V.T.

Luxury Experience