STUDIO8 oživljava novo kulinarsko iskustvo u istorijskoj vili iz 1930-ih u Kini

Arhitekte Studio8 transformisale su staru vilu iz 1930-ih u Hangdžouu u Kini u moderan restoran koji služi tradicionalne specijalitete.

Arhitektonski studio Studio8 renovirao je enterijer vile iz 1930-ih u kineskom gradu Hangdžou, transformišući je u spektakularan restoran i koktel bar sa otvorenom krovnom terasom. Iako je vila prošla kroz nekoliko renoviranja u svojoj istoriji, arhitekte su nastojale da sačuvaju originalne karakteristike zgrade, uključujući i fasadu okrenutu prema ulici. Uslužne prostorije (kuhinja, kupatila i stepenice) izmeštene su u susednu zgradu kako se ne bi narušio prvobitni prostor starog objekta.

Restoran Gud je specijalizovan za tradicionalna vruća jela (poznata i kao "hogo")  gde se hrana kuva u loncima sa duplim dnom. Restoran su nazvali „Gud“ po istorijskom nazivu za lonac iz 220. godine nove ere – „gudong pot“, poput zvuka ključale supe. Dizajn logotipa je inspirisan oblikom bakarnih lonaca korišćenih i u tom periodu. Tako su arhitekte Studia8 morale da prouče tradiciju ove kuhinje i unesu njene elemente u enterijere.

Dizajn se zasnivao na tri faze kuvanja u vrelom loncu – toplota sa vatre na kojoj se kuva; voda kao glavni elemenat pripreme, i oslobađanje aroma iz pare. Arhitekte su koristile teme "topline, okruženja i ukusa" kako bi ih odrazile u funkciji, materijalima, teksturama i osvetljenju enterijera.

Koktel bar u prizemlju vile je zamišljen kao mesto gde se odvija glavna delatnost. Za ovaj deo arhitekte su odabrale crveni pod i somotom tapacirane sofe, osavremenile kamin i postavile ukrasne stubove na kojima je izloženo antičko posuđe. Deo starog zida od cigle je ostavljen otvoren, pokazujući deo istorije zgrade.

„Motiv toplote je postao centralni u enterijeru prizemlja, gde odabrani materijali, boje, pa čak i sam raspored postavljaju posetioce na topliju i intimniju interakciju. Cilj je bio da se stvori prostor dobrodošlice gde se ljudi i prijatelji prvi put sretnu, popiju koktel i sačekaju da se celo društvo okupi pre nego što počnu da kuvaju u vrućem loncu“, kažu arhitekte Studio8.

Na poslednjem spratu je glavna trpezarija restorana, u čijim zidovima su umesto nekadašnjih prozora napravljene niše obložene staklenim ciglama. Na bočnim stranama ovog prostora otvoren je plafon kako bi se otkrila drvena konstrukcija krova.

„Posle prolaska kroz „zagrejavajući“ koktel bar, na red dolazi drugi element, voda, medij koji sakuplja sve elemente. Porodica ili prijatelji sede u grupama oko okruglih stolova kako bi uživali u obrocima, proces koji povezujemo sa stvaranjem novih jela od vode“, kažu arhitekte. Originalno drveno stepenište vile je uklonjeno i postavljeno je novo u terasi koja povezuje tri sprata. Terasa i mala sala dostupni po rezervaciji nalaze se na trećem spratu vile. „Ovde gosti otkrivaju grad i mogu da ga posmatraju sa različitih visina i iz različitih uglova, što odgovara poslednjem elementu, pari, koja podiže ukus“, kažu autori projekta.

U proteklih nekoliko godina, Studio8 je radio na različitim projektima restauracije. Kao multidisciplinarni arhitektonski studio sa mešanom kineskom i evropskom kulturom, Studio8 stvara prostorna iskustva koja pričaju priče po principu dizajniranja za sadašnjost i poštujući istoriju i lokalnu kulturu.

Luxury Experience