Osteria Moderna u Arezzu: Dizajn Emanuela Svetija

Više slika

Više slika

Priča o Osteriji Moderna u Arecu počinje kao bajka: "Nekada davno postojala je... taverna"...

Taverna, mesto susreta seljana i odmorište putnika namernika, bila je simbol zajedništva i uživanja u čaši vina. Danas, ovo mesto ponovo oživljava kroz restilizaciju arhitekte Emanuela Svetija iz Studija Svetti Architecture.

Osteria Moderna, otvorena 8. aprila 2021. godine na izlazu auto-puta u Arecu, predstavlja dragulj u srcu Toskane, gradu velikih pesnika i učenjaka. Dizajniran pre pet godina od strane Studija Svetti Architecture, ovaj prostor je sada simbol nade - "Ideje izlaze iz tame da bi videle svetlost", kako kaže arhitekta. Osmišljen kao moderna krčma, lako dostupna putnicima, Osteria Moderna može postati i referentna tačka za lokalno stanovništvo, kombinujući sećanja sa savremenim ukusom.

Dizajn i ambijent

Fokus projekta Osteria Moderna bio je na boji amaranta, koja poput otkucaja srca ulazi u enterijere. "Dodir boje deluje bolje nego kofa hladne vode", objašnjava arhitekta, ističući da je crvena boja simbol energije, ali i vina, koje se u ovom gradu izuzetno ceni.

Restoran podseća na tradicionalnu tavernu sa "mescitom" - prostorom koji razdvaja one koji žele kratku pauzu od onih koji borave duže. U Osteriji Moderna, kafić je prva tačka sa brzim zalogajima za one u žurbi, dok restoranski deo nudi elegantnu atmosferu sa jedinstvenom bojom, metalnim elementima i betonskim umecima.

Sa kapacitetom od 90 gostiju i površinom od 350 kvadratnih metara, taverna uključuje i terasu za obroke tokom toplih sezona. Porodica koja vodi restoran, takođe upravlja i Garden Hotelom Arezzo, koji se nalazi iza restorana.

Materijali i osvetljenje

Podovi su napravljeni od epoksidne smole sa umecima od teraco pločica, dok su metalni stolovi sa minimalističkim linijama kombinovani sa gornjom površinom od sivog poliranog betona. Aranžman nameštaja omogućava široku upotrebu prostora, u skladu sa svim post-pandemijskim propisima o distanciranju. U projektu je važna i konvivijalnost, sa ciljem postizanja mešavine privatnog i društvenog konteksta.

Zavese terakota boje, impozantna vinska vitrina od brušenog lima i balkon prekriven srebrnim rebrastim staklom na metalnom okviru upotpunjuju enterijer. Duž zida restoranskog prostora nalaze se tapacirana sedišta napravljena po dizajnu Studija Svetti Architecture, dok u prostoru za brze zalogaje dominiraju stolice ArchiStool sa strogim linijama.

Igra senki i svetlosti

Arhitekta objašnjava kako je vremenom naučio da su svetlost i senka dve strane iste medalje. U enterijerima stvara dijalog između svetlosti i senke, podsećajući na romantično i rafinirano osvetljenje sveća u seoskim kućama. Nežno osvjetljenje evocira drevna mesta gde je svetlost bila funkcionalna, a retko estetska. U kafiću, prirodna svetlost ulazi kroz prozore tokom dana, dok noću preovladava nežno veštačko osvetljenje, stvarajući intimnu i poverljivu atmosferu.

Osteria Moderna je reinterpretacija duha Toskane, koja se ogleda i u gastronomskoj ponudi, spajajući tradicionalna jela ovog podneblja s drugim kuhinjama. Ovo mesto predstavlja spoj tradicije i savremenog dizajna, stvarajući atmosferu koja se pamti.

Luxury Experience