Neobičan kafić u Kini "stoji" na džinovskom kamenju

Zolaism je novi projekat B.L.U.E. Architecture Studio, u kojem su arhitekte nastojale da se odmaknu od tradicionalnih rešenja i okrenu se prirodi i svojim emocijama.

U letovalištu Ćinhuangdao na jugu Kine otvorena je neobična kafe-poslastičarnica Zolaism. Ime se odnosi na pisca Emila Zolu i delimično na francusku kulturu, iako je kuhinja bliska tradicionalnoj kineskoj.

Objekat svojim izgledom privlači pažnju izdaleka. Krov kafića kao da stoji na ogromnim gromadama, a takav neobičan koncept razvili su arhitekte japanskog studija B.L.U.E. sa sedištem u Pekingu. Kako navode autori projekta, pokušali su da se odmaknu od racionalnih odluka, kojima se obično rukovodi moderna arhitektura, i okrenu se emocijama.

Kafić se nalazi na jednom od centralnih gradskih trgova pored umetničkog centra i muzeja moderne umetnosti. To je stakleni volumen sa betonskim podom i ravnim betonskim krovom, koji stoji na stubovima u obliku džinovskih gromada. Iako izgledaju kao pravo kamenje, blokovi su zapravo delimično izliveni od staklenog betona i potom montirani na gradilištu. Njihov prirodni dizajn nije slučajan: tako su dizajneri nastojali da stvore osećaj da se gosti opuštaju u prirodi.

Radeći na dizajnu, studio je crpio inspiraciju iz lepote okolne prirode, mora i planina. Njihova smirenost i veličina omogućavaju posetiocima kafića da se okrenu „svojoj pravoj prirodi“, kažu autori projekta.

U galeriji pogledajte više fotografija ovog zaista neobičnog kafea.