Započnite dan na poslu na pravi način

Baviti se biznisom, na Wall Streetu ili pijaci u Zemunu, svodi se na isto – prodaja, zarada, targeti, računi, komunikacija sa kupcima i kolegama...

Pored osećaja zadovoljstva i adrenalina, biznis podrazumeva i suočavanje  sa brojnim izazovima kojima je organizam izložen. A u borbi protiv poteškoća na poslu, postoji saveznik koji izgleda tako obično, nešto sa čim počinjemo svako jutro, a nismo ni svesni koliko nam pomaže.

Da li i vi radni dan započinjete kafom, i zašto uopšte pijemo kafu? Razlog može biti njen neodoljiv ukus, pozitivan uticaj na koncentraciju i produktivnost, ili ipak to što je odličan povod za pauzu i razgovor. Možda je i sve od navedenog!

Brojna istraživanja pokazuju da se kod zaposlenih koji zajedno prave pauze za kafu oseća veći timski duh i pojačava želja za radom. Zanimljivo je da je termin „pauza za kafu“ smislio američki biro za kafu 1952. godine sa ciljem da se poveća konzumiranje kafe, uz slogan: „Dozvolite sebi pauzu za kafu i iskoristite njene potencijale“.

A da li smo svesni svih potencijala koje kafa krije? Ono što je u kafi često zaboravljeni sastojak jesu antioksidansi! Antionsidansi su jedinjenja važna za neutralisanje viška slobodnih radikala i sprečavanje njihovih štetnih efekata. Redovnim i adekvatnim unosom, ova jedinjenja doprinose očuvanju zdravlja, ubrzanju metabolizma, kao i sprečavanju zadržavanja tečnosti uz eliminisanje toksina iz organizma. A borbom sa slobodnim radikalima sprečavaju i nastanak oksidacionog stresa u našem organizmu.

Na pomen antioksidanasa većina ljudi pomisli na voće i povrće. Ali, kafa je izvrstan izvor antioksidanasa. Zanimljivo je da je po njihovoj količini kafa na prvom mestu, ispred crnog i zelenog čaja, crnog vina, kakaa. Razlog tome je hlorogenska kiselina, jedan od najmoćnijih antioksidanasa, koji se nalazi u sirovoj kafi. Tokom sledeće pauze uživajte u dobro poznatom ukusu domaće kafe, ali u novom, jedinstvenom proizvodu na našem tržištu. Doncafé Green active kafa obogaćena je dodatkom tri odsto prirodnog ekstrakta sirove kafe i sadrži čak 30 odsto više antioksidanasa u odnosu na sve ostale tradicionalne kafe na tržištu.

Kafe pauza, dakle, je dobar izbor,  i za bolje kolegijalne odnose i za produktivnost i za zdravije odluke.