Otkrivamo dar iz prirode koji će vam pomoći da se osećate mlađe, lepše i bolje

Kada svet oko vas počne da deluje kao kula koja se polagano urušava, svakodnevne obaveze vas pritiskaju i ne možete pronaći ni trenutak mira samo za sebe, proizvodi iz prirode vam mogu pomoći…

Kao naši najveći saveznici u pohodu ka mladolikom, lepom izgledu, dobrostanju i ljubavi prema sebi, plodovi prirode nam mogu pomoći za samo nekoliko trenutaka. Samo nekoliko kapi esencijalnih ulja će vam pomoći da se rešite stresa – već ste verovatno isprobali ulje čajevca, ruzmarina i nane, ali vam ovog puta predlažemo nešto drugačije – ulje lavande. Sa visokim rangiranjem kada se radi o popularnosti, ulje lavande se može koristiti na mnogo načina i ima više od jedne svrhe.

Šta je ulje lavande?

Ulje lavande destiluje se iz istoimene biljke – postalo je integralni deo aromaterapije, jer dolazi sa čitavom listom specijalnih osobina, poput anti-inflamatornog, antiseptičkog, antibakterijskog i antimikrobskog dejstva, između ostalog.

Koje su beneficije ulja lavande?

Ovo dragoceno ulje dolazi sa beneficijama u svetu lepote i u svetu zdravlja, jer vam može pomoći da umirite i tretirate svoju kožu, kosu i telo. Samo nekoliko kapi ulja lavande pomažu u borbi protiv anksioznosti i nesanice, dok istovremeno mogu pomoći u lečenju alergija, opekotina od sunca i tamnih mrlja na koži. Sama biljka sadrži komponente kao što su linalol i linalil koji doprinose svim njenim beneficijama.

Lavanda ublažava anksioznost

Kada se radi o borbi protiv anksioznosti, postoji tek nekoliko studija koje su dokazale da je lavanda zapravo može izlečiti, ali svakako pomaže. Ulje lavande ima uticaj na limbički sistem – deo mozga koji kontroliše emocije – tako što ublažava nuspojave i simptome anksioznosti. Vrlo lako se možete uveriti i sami u njene moći – pomešajte nekoliko kapi ulja lavande sa baznim uljem, kao što su kokos, jojoba ili maslinovo, i nanesite na svoju kožu – slepoočnice, iza uha, na čelo ili zglob ruke – i ušuškajte se na nekom udobnom mestu, dozvoljavajući opojnim mirisima da vas u potpunosti osvoje. Ubrzo ćete osetiti nalet olakšanja i opuštanja.

Lečenje nesanice

Imate problema sa spavanjem? Prema brojnim istraživanjima, miris ulja lavande poboljšava kvalitet našeg sna, umirujući naš nervni sistem. Jednostavno nanesite mešavinu baznog i lavandinog ulja na svoje zglobove, dlanove ili stopala pre nego što legnete u krevet i opustite se, pripremajući svoje telo za san. Takođe, možete dodati nekoliko kapi ulja svom difuzeru ili ih isprskati preko posteljine, kako bi opuštajući miris bio svuda oko vas tokom čitave noći.

Umirivanje akni

Antibakterijska i antimikrobske osobine ulja lavande mogu pomoći u lečenju i smirivanju akni, posebno onih iznenadnih i neželjenih pojava. Pomešajte nekoliko kapi ulja lavande sa baznim i očistite svoje pore, umanjite crvenilo i smanjite iritaciju, tako što ćete ga naneti na lice nakon što ste ga pažljivo očistili.

Smanjenje tamnih mrlja i ožiljaka

Kada već govorimo o aknama, znajte da ovo esencijalno ulje može poboljšati generalno stanje kože. Komponenta koja se nalazi u lavandi, linalil acetat, može uticati na hiperpigmentaciju i diskoloraciju, vidno smanjujući njihovu pojavu. Osim toga, mnogi stručnjaci tvrde da se baš ovo ulje može koristiti za ubrzavanje procesa zarastanja otvorenih rana.

Umanjuje vidljivost bora i finih linija

Antioksidantske sposobnosti lavande pomoći će vam da umanjite vidljivost bora na svom licu. Jednostavna kombinacija ulja lavande i kokosovog može biti vaš novi tretman za hidriranje. Naravno, na ovaj način nećete preko noći videti rezultate, ali ćete biti očarani svojim izgledom ukoliko ga redovno primenjujete.

Poboljšava varenje

Ovo aromaterapijsko ulje poznato je po svojim sposobnostima relaksacije i smirenja, ali ukoliko dodate malu količinu svom čaju, kafi ili vodi, možete se rešiti praktično svih problema sa varenjem, a samim tim i stomačnih tegoba.

Tretman kože glave

Antifungalne i antimikrobalne osobine ulja lavande mogu se otarasiti bilo kojih neželjenih bakterija, nečistoće i nataloženih proizvoda. Samim tim, idealan je dodatak vašoj rutini nege kose, a posebno kože glave, jer umanjuje probleme kao što su svrab, iritacija ili perut. Jednostavno dodajte dve do tri kapi ulja u svoje proizvode za negu kože ili napravite mešavinu sa baznim uljem, nanesite na skalp i ostavite malo da deluje, a potom isperite.

Ubrzava rast kose

Za sada, ne postoji veliki broj istraživanja koja potkrepljuju ovu tvrdnju, ali proizvodi sa sličnim antibakterijskim svojstvima generalno promovišu rast zdravih ćelija i poboljšavaju cirkulaciju folikula.

Savršeni začin

Bilo da želite da pripremite slatki ili sočni specijalitet, ulje lavande će na savršeni način začiniti svaki vaš obrok, dodajući mu cvetni ukus koji ga podiže na sasvim novi nivo. Nemojte koristiti više od jedne supine kašike.

Po svemu sudeći, ova magična biljka o kojoj su opevane mnoge pesme, sa razlogom ima svoj verni kult ljubitelja. Verujemo da ćete čim je prvi put isprobate i sami postati deo njene priče.

Luxury Experience