Centauri - turski med iz pećine obara rekorde cena

Foto: Luxury Launches

I sami znate koliko je ponekad teško pronaći pravi, kvalitetni med, i da za njega jednostavno morate dati veću količinu novca, kojom majstori svog zanata naplaćuju sav svoj trud i rad…

Med je namirnica koja se nikada ne kvari, koja vam može pomoći na mnogo načina i koja svoje mesto pronalazi u svakom domaćinstvu. Sa brojnim krivotvorenim i veštačkim sortama koje postoje na današnjem tržištu, praktično svakoga dana moramo savladavati cake, fore i fazone po kojima se raspoznaje pravi, kvalitetni med od onog koji je prepun šećera i vode. Jedna turska kompanija rešila je da svim tim našim mukama stane na kraj, ukoliko smo voljno dovoljno da platimo. Štaviše, odlučili su da obore Ginisov rekord za najskuplji med sveta, a prave ga u pećini i cene preko 5.400 dolara za pola kilograma.

Foto: Luxury Launches

Nazvan Centauri Honey, ovaj med potiče iz pećine smeštene iznad 2450 metara iznad nivoa mora. Njegova boja je tamna, dok je ukus gorko sladak, a sam med je ispunjen neverovatnim lekovitim blagodetima, sadržeći magnezijum, cink, fenole, flavonoide i antioksidante.

Predivna zlatna tečnost može se sakupljati samo jednom godišnje, kako se pčele koje ga prave ne bi uznemiravale. Kada se sakupi, uzorci meda dalje se šalju turskom Naučnom veću ili Institutu za hrnau, zarad verifikacije i detaljnih analiza kvaliteta.

Foto: Luxury Launches

Potvrđujući obaranje Ginisovog rekorda, kompanija je skoro postavila video na svom Isntagram nalogu, prikazujući svoj retki nektar. Kako saznajemo, nova tura meda će biti spremna za kupovinu do kraja oktobra, a narudžbine već pristižu. Ukoliko želite makar jednu teglicu za sebe, budite brzi.

Luxury Experience