Cena maslinovog ulja dostigla rekordnu visinu zbog klimatskih promena

Proizvodnja u Evropi, posebno u glavnim zemljama proizvođačima maslinovog ulja poput Španije i Italije, pretrpela je značajan pad.

Cena maslinovog ulja postaje nekontrolisano visoka. Zbog smanjene ponude usled klimatskih promena, cena maslinovog ulja dostigla je rekordnih 9.000 dolara po metričkoj toni, kako je u petak izvestio The Washington Post. To je porast od 12,5 posto samo ove godine, na već postojeći rast od 8,8 posto iz prethodne, prema podacima istraživačke firme Circana iz Čikaga.

U Španiji, vodećoj zemlji u proizvodnji maslinovog ulja, proizvodnja je u maju opala za 48 posto u poređenju sa prethodnom godinom. I dok nova berba obično počinje oko oktobra, stručnjaci iz industrije strahuju da ovogodišnji rast neće biti od velike pomoći: suše i nedostatak vode tokom poslednjih meseci u Španiji nisu idealni uslovi za proizvodnju.

Isto važi i za druge zemlje poznate po maslinovom ulju: Italija, druga zemlja po proizvodnji maslinovog ulja, suočava se sa sušom u važnom regionu Apulja. Uz to, usevi u Portugalu, Tunisu, Maroku i Grčkoj takođe su pretrpeli štetu. Neke zemlje poput Turske imala je dobre žetve, ali su tamošnji zvaničnici zabranili izvoz maslinovog ulja u velikim količinama kako bi obezbedili dovoljno zaliha za domaću potrošnju.

Zahvaljujući ovim trendovima, Američko ministarstvo poljoprivrede smanjilo je svoja očekivanja za maslinovo ulje. Prošlog meseca procenjeno je da će ove godine globalno biti proizvedeno samo 2,5 miliona tona maslinovog ulja. To je za četvrtinu manje u odnosu na proizvodnju prošle godine i petogodišnji prosek. Pored toga, USDA je saopštilo da su cene porasle za 130 posto u odnosu na prošlu godinu i da efekti klimatskih promena ne obećavaju svetlu budućnost za maslinovo ulje.

Sjedinjene Američke Države su glavni uvoznik ove namirnice, uvozeći oko 30 posto globalne ponude. Očekuje se da će se ovaj broj povećati na 35 posto ove godine, a sledeće godine će biti još veći. Iako u SAD postoji proizvodnja maslinovog ulja, ona je daleko od toga da zadovolji potražnju.

"SAD neprekidno uvozi maslinovo ulje – domaća proizvodnja, koja iznosi oko 16.000 tona godišnje, nije dovoljna da zadovolji potrošnju koja iznosi oko 390.000 tona", rekao je Vito Martieli, glavni analitičar za žitarice i uljarice u Rabobanku.

Da li će maslinovo ulje postati luksuz dostupan samo odabranima, ostaje da vidimo.

Luxury Experience