Najmanja knjiga na svetu prodata je na aukciji za 4760 dolara

Najminijaturnija knjiga na svetu prodata je na aukciji (gde se nije ni videla) za 4.760 dolara.

Nazvana „Molitva Gospodnja“, ova ultra-malena knjiga u kožnom povezu sadrži molitvu Gospodnju na holandskom, engleskom, američkom engleskom, francuskom, nemačkom, španskom i švedskom jeziku. Zanimljivo je kako je toliko teksta stalo u knjigu dimenzija 5x5 mm.

Ovo nije bio običan zadatak i mogla je da ga ostvari samo nemačka institucija, sinonim za štamparsku umetnost od kada je Gutenberg postao pionir mehaničke štampe u Evropi u 15. veku.

Gutenbergov muzej je 1952. godine prodao nekoliko stotina primeraka i napravio zapis o stvaranju knjige tako male da se ne može pročitati golim okom i zahteva lupu odličnog kvaliteta.

Tada je ova ideja bila deo akcije prikupljanja sredstava za plaćanje radova na rekonstrukciji muzeja nakon Drugog svetskog rata.

„Štampani tekst je toliko minuskulan da ga ne možete pročitati golim okom, već vam je potrebna jaka lupa. Kopija se nalazi u kolekciji desetinama godina i čuva se u kutiji za nakit kao da je dragulj. Možete je čak ugraditi u prozirni dragulj i nositi oko vrata ako to želite.“ – komentarisao je aukcionar Henri Gods.

Procenjeno je da će mala knjiga na aukciji u Briselu koštati oko 1700 dolara, ali je anonimni kupac platio više nego dvostruko veći iznos za knjigu i prodata je za 4760 dolara.