Pogledajte ultraluksuznu jahtu Vladimira Putina

Jahta vredna 100 miliona dolara dolazi sa zatvorenim bazenom koji se pretvara u podijum za ples, vinskim podrumom, teretanom i heliodromom.

Tekuća rusko-ukrajinska kriza se iz dana u dan samo pogoršava, a mogućnost punopravnog rata postaje realna. Ovo samo čini svetske lidere koji su već zabrinuti zbog ekonomskih posledica sukoba još nervoznijima. Između ostalih mera za stavljanje situacije pod kontrolu, zapadni lideri takođe neprestano prete Rusiji oštrijim sankcijama, uključujući zaplenu ruske imovine.

Nekoliko novinskih izveštaja tvrdi da je superjahta u vlasništvu Rusije po imenu Graceful viđena kako „beži“ iz brodogradilišta u Nemačkoj ka Rusiji u pokušaju da izbegne zaplenu zbog sankcija koje bi mogle biti uvedene ako Moskva napadne Ukrajinu. Pogodite ko je vlasnik superjahte? Niko drugi, do sam ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema javno dostupnim detaljima, Graceful jahta je lansirana još 2005. godine, a trup je napravljen u ruskom brodogradilištu Sevmaš kod Arhangelska. Sevmaš je najveći brodograditeljski kompleks u Rusiji koji je poznat po nuklearnim podmornicama za rusku mornaricu. Nakon što je izgradnja trupa završena 2010. godine, trebalo je da bude prevežena u Nemačku na doradu. Na svom putu naletela je na jaku oluju u blizini Norveške koja je oštetila trup. Ova nesreća je značajno odložila projekat, ali jahta je konačno isporučena 2014. Ultra-luksuzno plovilo vratilo u Blohm and Voss na remont u septembru prošle godine, što je uključivalo remont motora, dodavanje dva prednja balkona i značajno proširenje platforme za plivanje. Međutim, brod je morao prerano da otplovi za Rusiju kako ne bi bio zaplenjen.

Graceful jahta je dužine 82 metra i pokreću je dva MTU motora koja joj daju brzinu krstarenja od 14 čvorova i maksimalnu brzinu od 18 čvorova. Plovilo takođe ima prelazni opseg od više od 4.000 nautičkih milja. Dizajnirana od strane H2 Yacht Design, elegantna superjahta je napravljena od čelika i aluminijuma i ima tri palube. Otmena unutrašnjost Graceful jahte je izrađena od različitih materijala i tekstura uključujući obrađenu kožu, zidove od tapiserije, mermer, nerđajući čelik, ebanovinu, neobrađenu tikovinu i još mnogo toga. Superjahta je dovoljno velika da primi do 12 gostiju i 14 članova posade.

Vrhunac plovila je zatvoreni bazen dužine 15 metara i širine tri metra. Posebnost bazena je u tome što se njegovo dno može podići i pretvoriti u podijum za igru. Višenamenski prostor se takođe može transformisati u pozorište zahvaljujući platnu i projektoru.

Pored toga, glavna paluba sadrži svečanu trpezariju, salon sa belim Steinway klavirom, luksuznu čajnu sobu i trpezariju na otvorenom. Superjahta takođe ima sopstvenu teretanu, koktel bar i spa bazen pored još dva bazena za ronjenje. Ugrađeni vinski podrum može da primi do 400 flaša, dok je na gornjoj palubi velika biblioteka u kojoj se nalazi i kancelarija vlasnika. Ali to nije sve, plovilo ima i sopstvenu helipalubu opremljenu za helikopter EC135.

Ruski predsednik Vladimir Putin se smatra jednim od najmoćnijih aktuelnih svetskih lidera, ali izveštaji navode da je on u tajnosti i jedan od najbogatijih ljudi na ovoj planeti. Prema nekim procenama, Putinovo lično bogatstvo iznosi više od 220 milijardi dolara. Dok je Putin uvek ismevao takve tvrdnje govoreći da živi od relativno skromne državne plate od oko 135.000 dolara godišnje, njegovi kritičari kažu da ruski predsednik živi kao kralj.

Politički kritičar Boris Nemcov je naveo da Putinovo izuzetno bogatstvo i imovina uključuje 43 aviona, 7000 automobila, 15 helikoptera i 4 superjahte. Ruski lider takođe navodno ima izgrađenu sopstvenu palatu u veoma bezbednom „selu milijardera“ na periferiji Moskve i skoro je dvostruko veća od Bakingemske palate.

Luxury Experience