Nesvakidašnji trik: Kako je saudijski milijarder izbegao opasnosti na Crvenom moru

Saudijski milijarder uspešno je upravljao svojom superjahtom vrednom 100 miliona dolara kroz opasno i pobunom pogođeno Crveno more koristeći genijalan trik...

"Ko se na supu opeče i u jogurt duva" je prikladna izreka za saudijskog milijardera princa Fahada al Atela i njegovu impresivnu superjahtu Elements vrednu 100 miliona dolara. Na YouTube kanalu eSysman SuperYachts primetili su ovu 80 metara dugačku jahtu kako krstari kroz Crveno more, emitujući najčudniju AIS poruku. Poruka "Bez veze sa Izraelom" ažurirana je na AIS prema Marine Traffic dok je brod prelazio Suecki kanal i putovao kroz Crveno more, koje je bilo podložno nestabilnosti u saobraćaju zbog Huta i pobunjenika koji ciljaju izraelske brodove koji prolaze kroz vitalnu rutu.

AIS poruka možda odražava vlasnikovo verovanje u izreku "Bolje sprečiti nego lečiti", posebno nakon što je njegov brod vandalizovan u Francuskoj dok je bio usidren u luci Nica u maju 2023. godine. Ova jahta vredna 100 miliona dolara bila je meta bacanja smeća, boje i jestivih proizvoda poput voća i povrća od strane demonstranata, usled nemira u Francuskoj.

Očigledno je trik sa AIS-om funkcionisao, i jahta je prošla kroz opasne vode bezbedno i sigurno. Prema poslednjim podacima AIS-a, brod težak 2.433 tone sada je usidren u sigurnim vodama Maldiva.

Prilagođena saudijskom milijarderu, Elements je ogromna jahta ukrašena raskošnim nameštajem i materijalima. Ima helidrom, ogroman bazen, plažni klub, bioskopsku salu i čak salu za karte. Jahta ima 4 kabine za goste i može primiti 24 gosta za izuzetno udobno putovanje koje može preći okeane.

Ko je saudijski milijarder Fahad al Atel?

Rođen u Rijadu, Fahad Muhamed Saleh Al Atel je predsednik upravnog odbora i izvršni direktor Fal Holdings Arabia Co. Ltd. Sa MBA diplomom sa Univerziteta Santa Klara, ovaj ugledni biznismen je značajan međunarodni investitor u bankarske, komercijalne i industrijske kompanije, kao i istraživačke i razvojne projekte. Prema procenama, 75-godišnji magnat vredi 2,1 milijardu dolara, a takođe poseduje Yachtley, brodogradilište sa sedištem u Turskoj koje je izgradilo njegovu superjahtu. Počeo je karijeru sa Saudi Fal Company, koja se bavila trgovinom građevinskim materijalima. Danas, Fahad al Atel predstavlja preduzetnički uspeh.

Luxury Experience