Tajno oružje Romana Abramoviča

Da biste razumeli koliko je ruski oligarh Roman Abramovič zaista bogat, pogledajte samo njegove ultraskupe igračke!

Vlasnik fudbalskog kluba Čelzi se može pohvaliti zavidnom kolekcijom stvari za bogate momke kao što je privatni avion vredan 80 miliona dolara sa zlatnim elementima, salom za bankete, protivraketnim sistemom i još mnogo toga. Zatim tu je megajahta Solaris vredna 610 miliona dolara, koja se takođe odlikuje najsavremenijom bezbednošću, uključujući radarski kontrolisan sistem za detekciju projektila, neprobojne prozore i oklopnu zaštitu. Megajahta Eclipse će, međutim, uvek biti poznata po neuporedivoj eleganciji, najboljim karakteristikama u klasi i robusnim karakteristikama dizajna.

Sa sigurnošću se može reći da je jahta Eclipse jedna od najluksuznijih na svetu. Ovaj čisti komad arhitekture vredan više od 590 miliona dolara podeljen je na devet paluba i ima dva glavna heliodroma i garažu.

Na osmoj palubi nalazi se prostor za sunčanje i veliki bazen sa plavim granitnim podom koji se uzdiže u ravni sa palubom i može se formirati podijum za ples. Eclipse jahta se može pohvaliti teretanom površine 77 kvadratnih metara, kozmetičkim salonom i sobama za masažu, dok svaka kabina ima svoj privatni bioskop, đakuzi, spa i specijalne bezbednosne sisteme. Ulaz u jahtu se nalazi na četvrtom spratu, dok se na nižim nivoima nalaze raskošne kabine, blindirani vlasnički apartman i prostorije za posadu. Pored sale, prvi nivo uključuje i mali disko klub. 

Ova raskošna motorna jahta može nositi dva helikoptera, četiri čamca za razonodu, 20 skutera i mini-podmornicu. Eclipse pokreće dizel-električni, dvostruki pogonski sistem sa četiri brodska dizel motora MTU 20V 1163 TB93 koji jahti daju maksimalnu brzinu od 25 čvorova i brzinu krstarenja od 22 čvora. 

Izgrađena od strane svetski poznatog nemačkog brodogradilišta Blohm & Voss 2009. godine, Eclipse je jedan od tehnološki najnaprednijih brodova ikada. Najzanimljivija karakteristika jahte je odbrana od podmukog "oružja": radoznalih očiju paparaca.

Eclipse ima "laserski štit" protiv paparaca koji detektuje upotrebu digitalnih kamera koristeći lasere i ometa potencijalnu sliku, što je idealan mehanizam kada je privatnost ključna, što svakako jeste kada ste VIP.

Ono što sistem Eclipse jahte čini jedinstvenim je to što može da otkrije bilo koju digitalnu kameru, bez obzira da li se koristi blic ili ne i pre prvog snimka, dok Abramovičev štit jedino ne može da vidi prisustvo staromodne analogne ili mehaničke kamere. Pored zaštite od paparaca, Eclipse jahta je opremljena i podmornicom, koja se može spustiti do dubine od čak 48 metara, tako da lako možete pobeći pred pojavom svake nevolje.

Roman Abramovič je 55-godišnji ruski biznismen i političar sa bogatstvom od 13,3 milijarde dolara. Osim britanskog fudbalskog tima Chelsea FC, milijarder poseduje udeo u čeličnom gigantu Evraz, Norilsk Nickel. Čovek od poverenja bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina i sadašnjeg ruskog lidera Vladimira Putina počeo je kao ulični trgovac, a zatim kao mehaničar u lokalnoj fabrici. Godine 1988. imao je kompaniju koja se bavila proizvodnjom lutaka. Trgovao je drvetom, šećerom, prehrambenim i drugim proizvodima, ali je Abramovič zaista procvetao u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza.