Najskuplji motocikl ikada na aukciji je 115 godina star Harley-Davidson

Harley-Davidson Strap Tank iz 1908. postao je najskuplji motocikl koji je ikada bio na aukciji. Izuzetno redak dvotočkaš prodat je za 935.000 dolara jer je trenutno najstariji Harley-Davidson model.

„Harley je daleko najpoznatiji američki brend motocikala, tako da smo imali osećaj da će dobro proći na aukciji. S druge strane, za nas je naravno iznenađenje da smo prodali najskuplji motocikl ikada na aukciji“, rekao je Greg Arnold, direktor odseka za motore u Mecum Auctions.

Prvi modeli Strap Tank su najpoželjniji motocikli koje je ikada napravio američki brend. Ovo je trenutno najstariji Harley-Davidson model, pošto prototipovi koji su mu prethodili više ne postoje.

Model je dobio ime po svom jedinstvenom dizajnu, u kojem su rezervoari za gorivo i ulje okačeni za okvir pomoću niklovanih čeličnih traka. Ono što ovaj rezervoar čini posebnim je to što je jedan od najstarijih preživelih delova ovog izuzetno retkog modela.

To je jedan od 450 Harley-Davidson motocikala proizvedenih 1908. Veruje se da ih postoji još samo desetak i da je samo nekoliko u prvobitnom stanju.

Motocikl iz 1908. je otkriven u štali u Viskonsinu 1941. godine od strane Dejvida Juelajna, koji ga je držao u svom posedu narednih 66 godina. Iako je stručno restauriran, istorijski motocikl i dalje zadržava većinu svojih originalnih komponenti kao što su rezervoar, točkovi, presvlaka sedišta itd.

Prema aukcijskom sajtu, Strap Tank je „postavio obrazac za svu buduću proizvodnju, kombinujući čist, ali konzervativan stil, tamnu šemu boja, komponente za teške uslove rada i motor koji je malo veći i moćniji od ostalih“.

Luxury Experience