Najlepši električni motor ikada

Francuski brend motora, Newron Motors, predstavio je jedan od najinteresantnijih električnih motora koje smo do sada imali prilike da vidimo…

Jednostavno nazvan EV-1, ovaj futuristički motor napravljen je od veoma iznenađujućeg materijala – drveta, a deluje kao funkcionalno umetničko delo, odnosno čudo inžinjeringa koje kombinuje sajber pank dizajn, sa impresivnim tehnologijama i performansama.

Unikatni električni motor konstruisan je sa velikim cilindričnim pakovanjem baterija u centru pažnje, koje okružuju predivno oblikovani paneli koji mogu biti proizvedeni od premijum drveta po vašem izboru – abonosa, hrastovine, jasena ili kedrovine. Dizajn je skoro sasvim prilagodiv, dok će budući kupci moći da dodaju sedište suvozača, naslonjače za noge i brojne druge detalje.

Newron Motors planira da proizvede samo dvanaest jedinica neverovatnog EV-1 modela, dok je poručivanje uz depozit od 2.000 evra već počelo. Finalna cena motora doći će do cifre od oko 60.000 evra, a prve dostave se očekuju 2021.godine.

Sama baterija ovog modela je sjajna, a nudi nam raspon od 300 kilometara u gradskoj vožnji, odnosno 220 kilometara na autoputu, dok se može skoro skroz dopuniti za samo 40 minuta. Pakovanje baterija napaja PMAC motor od 75 kW, koji ima obrtni momenat od 240 Nm.

Naravno, pošto je u pitanju električni motor, on dolazi sa brojnim hi-tech opcijama, poput povezivanja sa pametnim telefonom, GPSa, Bluetooth i WiFI konekcije, i aplikacijom koja prikazuje statistike motora, poput kilometražu, nivo baterije i mnogo toga drugog.