Luna - električni motor za vrli novi svet

Bruklinska radionica Tarform, originalno je najavila svoj atraktivni Luna električni motor pre dve godine, sa prvim dostavama tokom 2019...

Ipak, inžinjerski poduhvati sa određenim ambicioznim delovima njegove tehnologije pomerili su taj datum malo dalje, pa je kompanija odlučila da ga ponovo lansira, ovoga puta sa punim specifikacijama, revidiranom cenom i datumom dostave. U srcu ovog modela nalazi se PMAC električni motor sa 55 konjskih snaga, koji hrani pakovanje litijum-jonskih baterija od 10 kWh, sa integrisanim punjačem. Težina motora će biti oko 200 kilograma, što spada u domen normalnog za ovaj tip dvotočkara, a upravo zbog nje će imati poprilično skromnu maksimalnu brzinu od 153 kilometra na čas, sa ubrzanjem od nula do sto na sat za 3.8 sekundi.

Sa regenerativnim kočenjem koje je uzeto u obizr, prelazni opseg motora će biti oko 200 kilometara ukoliko ga po gradu vozite pri niskim brzinama, dok će, ukoliko se upustite u avanturu autoputem, taj opseg biti znatno manji. Moramo priznati da dizajn motora zaista izgleda lepo – on je scrambler u srcu, sa ručno formiranim aluminijumskim telom, jednim sedištem od veganske kože, glomaznim gumama i velikom kutijom za bateriju koja uspešno skriva svoju tajnu. Tarform ima za cilj da svoj Luna motor izdvoji od drugih koji su mu malo slični uz pomoć interesantnih tehnoloških poboljšanja. Kao prvo, motor je modularan, tako da njegovo pakovanje baterija možete unaprediti po želji, dok je njegovo telo sasvim promenljivo, onda kada brend lansira dodatne opcije.

Potom, tu je radarska detekcija mrtvog ugla, koja vas upozorava na vozila iza i pored vas kroz vibracije sedišta. Tu je i zadnja kamera, koja vam daje mogućnost da brzinski pogledate šta se iza vas dešava sa širim uglom u odnosu na retrovizore. Tarform aplikacija će vam dati priliku da pogledate statistiku svojih vožnji, koja će vam dati uvid u potencijalna poboljšanja koja možete napraviti. Na kraju, moramo naglasiti da će samo 54 ovakva modela ikada biti kreirana.