Kako izgleda budućnost motora?

Po svemu sudeći, budućnost prevoza će biti daleko drugačija od svega što možemo videti u sadašnjosti…

I dok se i dalje laganim korakom krećemo prema električnim automobilima, akcenat će se u budućnosti stavljati na stvari kao što su deljena mobilnost i autonomna vožnja. Sasvim sigurno, prevoz će biti daleko bezbedniji i efikasniji, ali će doći i sa određenim gubicima, poput čistog uživanja u vožnji – električni automobili sledeće generacije će nuditi daleko manje emotivne povezanosti sa vozačima ili putnicima.

Taj problem će posebno biti naglašen u slučaju motora, jer će urbana postavka gradova u budućnosti ponuditi malo toga što se smatra zabavnim za vožnju i uživanjem u slobodi otvorenog druma. Indijski dizajner, Neradž Javale veruje da će električni biciklizam biti jedan od retkih načina za pronalaženje uzbuđenja u vožnji u budućnosti, pa je sa tim na umu kreirao koncept BMW avanturističkog motora, koji nam daje savršen uvid u sve što nas očekuje, kada se radi o dvotočkašima.

Dizajniran za ljubitelje adrenalina i avanture, BMW D-05T koncept motor poseduje sve napredne tehnologije, bez zanemarivanja duboke povezanosti između muškarca i njegove makine. Električni motor sadrži tehnologiju koja može kreirati detaljni plan sledeće avanture na osnovu unosa vozača koji su već istražili određeni teren.

Prelazni opseg električnih automobila i dalje je njihov najveći faktor ograničavanja, a dizajner predlaže da se taj problem reši postavljanjem servisnih centara na udaljenim lokacijama, gde se potrošena baterija jednostavno može zameniti za punu. Takve stanice takođe mogu ponuditi druge esencijalne stvari vozačima, tako da im omogućavaju putovanje bez velikog prtljaga i motoa – Mudrac sve svoje sa sobom nosi.

U viziji dizajnera, motor je dobio magnetne držače za aksesoare, koji se lako mogu namestiti i skinuti. Ipak, glavni akcenat motora je dron koji dolazi kao deo njega, a funkcionisaće kao leteći R2-D2 droid. Dron može pomoći vozaču da se orijentiše u pravom vremenu, dajući mu sve detalje terena koji se nalaze ispred njega, praveći simultano neverovatne fotografije i snimke. Pored toga, dron će se pretvarati u psa čuvara tokom noći i upozoravati vas na predatore u šumskim predelima.

Nismo sigurni kada će ovaj koncept postati deo naše realnosti, ali jedno znamo – voleli bismo da se to desi što pre!