BMW konačno predstavlja proizvodnu verziju R18 modela

Prošle godine, BMW je predstavio svoj Concept R18 inspirisan nasleđem, tokom Concorso d’Eleganza u Villa d’Este…

Predratni dizajn koncept motora bio je omaž ikoničnom 1935 BMW R5 kruzeru. Deset meseci nakon predstavljanja R18 koncepta, BMW je konačno odlučio da nam otkrije svoju proizvodnu verziju, dajući nam prvu jasnu viziju i pogled na kruzer, nakon više meseci nagađanja i tizera.

Prva stvar koja nam privlači pažnju jeste sličnost koju proizvodni model deli sa prototipom predstavljenim prošle godine. U samom centru dizajna je masivni boxer twin sa zapreminom od 1.8 litara. To je najveći boxer motor koji je BMW ikada ponudio, dok prirodno hlađena jedinica proizvodi 91 konjsku snagu. Pogonski sklop takođe je dobio klasično BMW boxer veliko suvo kvačilo i šestostepeni prenos.

Novi BMW R18, uprkos tome što je moderni kruzer, sadrži izobilje interesantnih dizajnerskih elemenata koji su inspirisani ikoničnim R5, uspostavljajući čistu vezu između dva motora, koje deli skoro devedeset godina. Zaobljeni LED far, rezervoar u obliku suze, oblik rama i zadnji branik, uz klasičnu crnu farbu i bele akcente, ukazuju nam na istoriju brenda.

Dizajn poklopca motora i izduvne grane takođe su inspirisani slavnim modelom. BMW R18 će se verovatno naći u prodaji u jesen ove godine, a njegova cena će iznositi 17.495 dolara u standardnoj varijanti, dok će First Edition model koštati 19.870 dolara.